Kam vyrazit za skvělou lyžovačkou? Jednoznačně do ciziny! Protože náklady na týdenní pobyt v alpských střediscích se od těch v našich nejvyšších horách příliš neliší.

O české lyžaře ani není v Krkonoších moc velký zájem. Alespoň podle hlasů ozývajících se od majitelů a provozovatelů hotelů a pensionů. „Zaměřujeme se hlavně na zahraniční a movitější klientelu,“ zaznělo z Krkonoš před sezonou.

Pro zahraničí mluví nejen rozmanitost a velký výběr lyžařských terénů, ale i krátká čekací doba u vleků a v neposlední řadě i garance sněhu od podzimu do jara.

„Kdo hledá jenom dobré lyžařské podmínky a je mu jedno, kde bydlí a jaký servis má zajištěný, pak zvolí zahraničí. Služby nabízené v cizině se však pohybují v úplně jiné cenové relaci než u nás,“ říká Jana Šustrová z Informačního centra v Janských Lázních.

Počty jsou ovšem neúprosné. Čtyřčlennou rodinu vyjde týdenní pobyt ve Šindlerově Mlýně se šestidenním skipasem na pětadvacet tisíc korun. Bez jídla a dopravy.

Stejně dlouhý pobyt například ve francouzských Alpách lze na internetu najít za osm tisíc na osobu. Často navíc obsahuje i dopravu, zdravotní pojištění a služby delegáta.

„Nemusím se o nic starat. Nastoupím do autobusu, ten mě zaveze až před hotel u sjezdovky. Snídaně a večeře nijak zvlášť neřeším. Stačí polévka z pytlíku. Navíc jsou všude v dosahu obchody a restaurace a o dovolené si má člověk užívat,“ popisuje zahraniční lyžování Pavel Mareš z Hradce Králové, který jezdí lyžovat do ciziny již pátým rokem.