Nový centrální registr vozidel (CRV), který měl fungovat již od 9. července, se nepodařilo plně zprovoznit v pondělí ani úterý. Důvodem selhání systému zavedeného ministerstvem dopravy je řada nedostatků i nízká rychlost.

„Na pardubickém registru vozidel se tak již druhý den tvoří fronty. Zatímco ještě koncem června trvalo zaregistrování vozidla zhruba čtvrt hodiny, dnes stráví majitel vozidla u přepážky až čtyřnásobně delší dobu. Technické nedostatky nové aplikace se snažíme přes ministerstvo dopravy řešit, ale systém je zatím hodně pomalý," řekla vedoucí registru vozidel Kristýna Vojáčková.

„Lidé tu čekají od rána, ale musím říci, že většina z nich chápe, že není v našich silách jejich odbavení urychlit," dodala Pardubickému deníku.

Připraveni byli

„Po technické stránce jsme na přechod na nový systém registrace vozidel připraveni. První zkušenosti jsou pro mne však velkým zklamáním. Ukazuje se například, že do databáze nebyla převedena všechna data, přitom právě kvůli přechodu na novou databázi byly registry v celé republice v minulém týdnu tři dny uzavřeny. Úředníci musí nyní ručně chybějící data doplňovat ze starého systému. Odbavování klientů se bohužel neúnosně prodlužuje, avšak ne naší vinou," řekl tajemník pardubického magistrátu Michal Zitko.

Vedoucí odboru dopravy Vladimír Bakajsa dodává, že některé úkony v systému vůbec provést nelze.

Nekompletní data

„Pokud někdo v tomto systému pracuje, smekám před jeho odvahou," řekl Vladimír Bakajsa. O problémech dnes hovořil s náměstkem ministra dopravy Miroslavem Drobným. „Informoval jsem jej o tom, že není možné pracovat s tak nekorektními daty, jaká obsahuje nový systém. Přislíbil, že se v nejbližších dnech přijede na situaci u nás podívat," dodal.

Nový CRV ministerstvo dopravy spustilo 9. července ráno, systém však během několika minut kvůli technickému výpadku kompletně zkolaboval. V Pardubicích tak za celý den neodbavili ani jediného klienta.

„I když není vina na naší straně, lidem se samozřejmě velmi omlouváme. Odcházeli i s nepořízenou, potom museli čekat a nikdo z nás neví, jak dlouho bude tato nejasná situace trvat," řekl Deníku Michal Zitko.

Nový registr má být podle ministerstva dopravy bezpečnější a přehlednější. Umožní spojení s podobnými registry států Evropské unie, ale například i evidencí kradených aut v zahraničí.

Nataša Hradní, tiskový úsek Magistrátu města Pardubice