V Pardubicích se chystá připomínka listopadových událostí roku 1998. Účastníci se sejdou 17. listopadu na náměstí Republiky před Městským divadlem, aby si na stejném místě, kde se před dvaceti lety rodila demokracie, připomněli dvacet let staré události.

Organizátoři hledají fotografie či filmy z tohoto období, aby přiblížili atmosféru Pardubic před dvaceti lety.

„Rozhodli jsme se tento večer koncipovat jako pohodové a spíše zábavné setkání při pohárku svařeného vína, písních Karla Kryla, Marty Kubišové, Spirituál kvintetu a projevech našich tehdejších politiků, kterým se už dnes naštěstí můžeme jen smát,“ prohlásil Evžen Báchor z oddělení vnějších vztahů pardubického magistrátu, který se na přípravě oslav podílí.

Listopadovým setkáním bude účastníky provázet jeden z hlavních protagonistů listopadových událostí v Pardubicích Vladimír Čech. Na události roku 1989 zavzpomínají přímí účastníci, připomene je i projekce dobových fotografií. Dojde rovněž na zvonění klíči, které bylo pro listopadové události roku 1989 typické. Svařené víno pro zahřátí se bude během oslavy rozdávat zdarma.

„Rádi bychom na velkoplošné obrazovce promítli co nejvíce záběrů z Pardubic. Proto prosíme všechny, kteří mají doma zajímavé fotografie či filmy z listopadových událostí o jejich zapůjčení,“ řekl Evžen Báchor. „Všechny fotografie nebo negativy či filmy, které mi lidé donesou do kanceláře na Pernštýnském náměstí, oskenujeme a okamžitě je majiteli vrátíme,“ dodal Evžen Báchor.

(red)