„Osmnáctiletá dívka studuje pardubické gymnázium a v pátek v Hradci Králové vyhrála národní finále evropské soutěže krásek.

„Vedle českého jazyka a matematiky maturuji také z angličtiny a zeměpisu. Chci totiž studovat mezinárodní vztahy a cestovat, budu oba předměty potřebovat,“ řekla Lucie.

Hodina „H“ jí nastane za týden, ve středu v osm ráno. Největší strach má z literatury. „Hlavně z otázek o národním obrození. Zapamatovat si ty hrozné názvy knih!“ posteskla si. „Naštěstí mě vítězství v soutěži miss zvedlo náladu a pomohlo mi přijít na jiné myšlenky,“ dodala. To ale neznamená, že by se neučila. Naopak, kouří se jí z hlavy jako stovkám jiných maturantů.

„Největší strach mám z obchodní korespondence a angličtiny. Jazyky mě nikdy moc nebavily,“ přidal se trutnovský fotbalista Lukáš Trunkát, studující zdejší soukromou podnikatelskou školu.

Na odborných školách je navíc zkouška z dospělosti výčtem předmětů mnohem obsáhlejší než na gymnáziích. Třeba právě na trutnovské „podnikatelce“ studenti skládají vedle teoretické také praktickou maturitu. Ta tu zahrnuje kromě obchodní korespondence i zkoušku z informatiky a počítačového účetnictví. V teoretické části bude Lukáš zkoušen z angličtiny, češtiny a ze znalostí o založení a provoz podniku.

Na gymnáziích zato stačí jen zkouška ze dvou jazyků a dvou volitelných předmětů.

„Nejvíc se bojím angličtiny, naopak čeština mi přijde v pohodě,“ líčí zážitky z nynějšího „svaťáku“ Zuzana Pospíšilová z České Třebové. Hodina pravdy se jí blíží vůbec nejrychleji. Maturuje už v pondělí. Hned jako první. Na gymnáziu, které studuje, si vybrala ještě zkoušku z dějepisu a estetiky. Ta zahrnuje hudební a výtvarnou výchovu a znalost filmu.