Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Špičáková Judita

Med se dělí na dva základní druhy – květový a medovicový, který se označuje také jako lesní. Květový med je světlý, dříve krystalizuje a jeho základ tvoří nektar rostlin a stromů, k nimž patří řepka, ovocné stromy, lípa, akát, maliník, slunečnice a mnohé další. Je typický jemnou chutí a méně výrazným aromatem.

Koupíte –li med s barvou jantaru až po tmavě hnědou, jde o medovicový či lesní med.

Lžíci do medu

Med je sladká hmota tvořená převážně ovocným cukrem (fruktózou), hroznovým cukrem (glukózou) a malým množstvím sacharózy. Právě poměr glukózy a fruktózy rozhoduje o kapalnosti či tuhosti medu. Čím větší je podíl glukózy, tím dříve med krystalizuje (cukernatí). Pokud ho chcete zkapalnit, stačí, aby se opatrně zahřál, nejlépe ve vodní lázni. Aby neutrpěla kvalita, nesmí teplota při zahřívání nepřesáhnout 42 °C.

Oproti klasickému cukru nabízí vysokou biologickou hodnotu. Kromě cukerných látek obsajuje látky prospěšné zdraví, jako jsou dextriny, organické kyseliny, aminokyseliny, enzymy, minerální látky, stopové prvky, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Med je lehce stravitelný a zubní sklovinu poškozuje méně než řepný cukr. I proto má u zubařů zelenou. Tlumí také růst choroboplodných zárodků, takže je vhodným dopingem těla pro posílení imunity. Při psychickém či fyzickém vyčerpání je vynikajícím zdrojem okamžité energie.

Nemůžete večer usnout? Ohřejte si mléko a rozmíchejte v něm lžíci medu. Uplatnění medu v kuchyni je mnohem širší. V Evropě byl kdysi jediným sladidlem používaným v cukrářství i pekařství. I dnes je základem mnoha cukrovinek (například chalvy) a tvoří základ řady cukrářských výrobků.

Zajímavě však dokáže ochutit i maso či zmrzlinu.

O popularitě dortu s názvem medovník svědčí i to, jak se české kuchařky snaží objevit jeho tajnou recepturu. Cukráři a pekaři u něj oceňují nejen jeho specifickou sladkost, ale především i to, že dokáže absorbovat vlhkost, udržet ji, a zachovat tak pečivo čerstvé a vláčné.

Máte chuť na trochu alkoholu? I ten lze z medu připravit. Medovinu vzniklou kvašením znali již naši dávní předkové. S trochou nadsázky lze říci, že prvním nápojem, jímž se člověk opil, byla právě medovina.

Nerozčiluj se

Zmínky nalezneme například v bibli, kde o něm mluví Šalamoun. Med má mnohá využití. O jeho prospěšných účincích na lidské zdraví věděli i naši dávní předci. Svědčí o tom nápis, který se zachoval na průčelí jednoho z řeckých chrámů postaveného ve 4. století před naším letopočtem: „Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku.“

Medovo­ovesné placičky
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaného kokosu (nebo slunečnice), 150 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody. Smícháme vločky, mouku, cukr a kokos. V hrnci rozehřejeme med a máslo a přidáme horkou vodu se sodou. Tekutou část vlijeme do suché mísy a řádně promícháme. Malou lžičkou klademe na vymazaný plech hromádky dál od sebe, protože při pečení se trochu roztečou. Pečeme 15 až 20 minut při 150 °C.

Far Breton – koláč z Bretaně
125 g hladké mouky, 80 g cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 600 ml mléka, 25 vypeckovaných sušených švestek V míse smícháme mléko, vejce, mouku, cukr a med do tekuté směsi. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a naskládáme do něj švestky, které jsme předtím lehce obalili v mouce. Pečeme 50 minut na stupeň 5 nebo 6, až je koláč hezky nahnědlý.

Medová křidélka

1 kg kuřecích křídel, na marinádu: 1 hrnek medu, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžíce kvalitní sójové omáčky, 1 lžíce vinného nebo obyčejného octa, 1 lžíce oleje, 3 lžíce vody, kdo rád pikantní, tak 1 lžičku chilli, hladká mouka na obalení. Na marinádu smícháme všechny suroviny dohromady. Do směsi naložíme na 24 hodin kuřecí křídla. Poté je obalíme v hladké mouce či drcených kukuřičných lupíncích a usmažíme do zlatova.

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úderem páteční druhé hodiny odpoledne se otevřely volební místnosti pro volby do Poslanecké sněmovny.
5

Ve volebních místnostech v Pardubicích bylo v pátek odpoledne plno

Úderem páteční druhé hodiny odpoledne se otevřely volební místnosti pro volby do Poslanecké sněmovny.
5

V Pardubické nemocnici chtěla volit asi třicítka pacientů

AKTUALIZUJEME

Volební místnosti se otevřely. V Pardubicích došlo k incidentu kvůli agitaci

Pardubický kraj - V pátek a v sobotu mají lidé možnost jasně se vyjádřit k budoucnosti Česka. Od 14 hodin, kdy začaly volby do Poslanecké sněmovny PČR, jsou otevřené volební místnosti a voliči až do sobotního odpoledne mohou rozhodovat, kdo zemi v následujících čtyřech letech povede. 

Hlasovat lze i pro zesnulého náčelníka krkonošské horské služby

Královéhradecko - Adolfu Klepšovi mohou voliči posílat preferenční hlasy. Nepropadnou. Podle krajského úřadu připadnou straně, za kterou Klepš kandidoval. Přesto je to podle úředníků neobvyklá situace a poslané hlasy lze vnímat pietně či symbolicky.

Policejní lovci lebek měli před volbami žně

Pardubický kraj - Za jedenáct dní policisté pořádně doplnili stavy věznic o šest hledaných.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení