Včera mělo svou premiéru nové, už třetí drive-in stanoviště v Pardubickém kraji, a to v areálu vedle soukromé kliniky Medila v Pardubicích. Otevřelo v situaci, kdy v celé zemi i v Pardubickém kraji klesá počet testování kvůli tomu, že jednoduše není koho testovat. Lékaři a hygienici totiž díky poklesu epidemie posílají méně indikací. To ale Medile nijak nevadí, roste poptávka samoplátců, jejich testování spustí ještě tento týden.

„Včera jsme otestovali asi dvacítku pacientů, které nám indikovali praktičtí lékaři, specialisté i hygienici. Ještě tento týden chceme spustit i testování pro samoplátce,“ uvedla Petra Korchová, ředitelka laboratoří Medila.

Kapacita testovacího drive-in stanoviště u Medily je zhruba 70 odběrů denně. Zhruba ten samý počet vzorků jsou schopny každý den zpracovat i laboratoře kliniky. V kraji doposud chyběla možnost testování pro samoplátce. Jedno testování klasickou metodou PCR (výtěrem) vyjde podle Korchové na zhruba 2000 až 2500 korun.

Heliport není parkoviště
Heliport není parkoviště

Klinika už od minulého týdne nabízí rovněž testování na protilátky proti koronaviru, tzv. rychlotesty. Podle Korchové Medila nevyužívá obvyklé čínské, nýbrž německé testy, odlišná je i metoda. Nejsou kapénkové (vpichem do prstu), ale žilní. Jeden takový test vyjde na 900 korun.

Čínskými rychlotesty prověřuje Pardubický kraj zdravotníky, pracovníky v ústavních i ambulantních sociálních službách, ale třeba i městské policisty.

Spolehlivost rychlotestů je ale obecně sporná.

V Pardubickém kraji fungovaly doposud dvě drive-in odběrová stanoviště v pardubické a litomyšlské nemocnici a k tomu tři výjezdové posádky.

Počty odběrů v kraji klesají

Ještě v pátek 17. dubna bylo v laboratořích Nemocnic Pardubického kraje analyzováno 350 vzorků na koronavirus, za víkend pak v součtu 330, poté šly počty dolů. Za pondělí bylo vyhodnoceno 269 odběrů, v úterý 329, ve středu 244, ve čtvrtek 259, v pátek 223 a za sobotu a neděli v součtu 274. K tomu je nutné ještě každý den připočíst zhruba 100 vzorků, které pro nemocnice zpracovává Univerzita Pardubice a rovněž laboratoř Medila. „Testuje se méně z jednoduchého důvodu: Nejsou indikace, tedy lidé s podezřením na covid-19, aby byli na testy posíláni. A když, tak jdou na testování obratem, už ani nečekají,“ uvedla mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová. V poslední době jdou počty nově zjištěných nákaz dolů celorepublikově, podíl zjištěných nakažených z celkem testovaných se už dva týdny pohybuje kolem 1,5 procenta.

Ilustrační foto
Nákaz v kraji nyní už přibývá jen pomalu, méně se i testuje