Jedinečný projekt Česko zpívá koledy ve středu 11. prosince od osmnácti hodin spojí celou republiku. Lidé se budou moci zastavit a společně si zazpívat klasické vánoční koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Štědrej večer nastal a Pásli ovce Valaši. Na pardubickém Pernštýnském náměstí kromě dalších účinkujících vystoupí také pardubický komorní sbor Orfeus.

Projekt může lidi přitáhnout k hudbě

„Česko zpívá koledy je dobrý nápad, protože to lidi přitáhne k hudbě a zpěvu a obecně by se mělo více zpívat," poznamenal pro náš Deník sbormistr komorního sboru Orfeus Josef Línek.
A jak absolvent Pražské konzervatoře a člen tenorové sekce hodnotí ústřední myšlenku tohoto projektu – tedy, že se po celé České republice sejdou lidé, aby si společně zazpívali ty nejoblíbenější vánoční koledy?
„Vzhledem k tomu, že na Pernštýnském náměstí budou nejrůznější stánky, lidé si vyrazí dát například svařák nebo trdelník, zastaví se, nasají vánoční atmosféru a díky tomuto nápadu budou rovněž mít možnost si nás poslechnout a zazpívat si s námi, což je dobře," uvedl sbormistr Josef Línek.

Komorní sbor Orfeus
Komorní sbor Orfeus vznikl na podzim roku 2000 pod vedením sbormistra Josefa Línka, absolventa Pražské konzervatoře, který je zároveň členem tenorové sekce. Za dobu své existence sbor pod jeho vedením vybudoval rozsáhlý repertoár pro pravidelné adventní a vánoční koncerty, nebo pro různá soutěžní vystoupení. Již v prvním roce existence se Orfeus zúčastnil Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc, kde se umístil ve stříbrném pásmu a tuto pozici obhájil v následujících ročnících. Význačnou událostí byla účast na koncertě uspořádaném v roce 2002 k výročí teroristického útoku v USA 11. září v pardubické Duhové aréně, kde spojené pardubické sbory provedly Mozartovo Requiem. Komorní sbor Orfeus se pravidelně zúčastňuje řady kulturních událostí.