Současný šéf pardubické „jedničky" měl svým kolegům zastupitelům vysvětlit, proč při své neúspěšné senátorské kampani nechal vedle Paláce postavit svůj obří billboard bez stavebního povolení.

„Předpokládal jsem, že najatá reklamní agentura má všechny tyto věci ošetřeny. Mou zásadní chybou bylo, že jsem si dopředu důsledně neprověřil znění stavebního zákona," přiznal starosta, který je původním povoláním architekt.

„Když jsem pak zjistil, jak se celá věc má, nechal jsem billboard odstranit," řekl Jaroslav Menšík a dodal, že v předchozích volebních kampaních se podobné záležitosti vůbec neřešily.

„Zaráží mě i to, že nikomu nevadilo, že také řada jiných kandidátů do krajských a senátních voleb měla svou prezentaci umístěnou nelegálně na mnoha plotech, zábradlích a dalších místech. Pouze v mém případě se to zveličilo," divil se starosta prvního pardubického městského obvodu, jenž v senátních volbách skončil nakonec druhý za vítěznou místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou.

STAROSTA PRÝ NEVIDÍ DŮVOD ODSTUPOVAT

„Nikoho jsem nezabil, nic jsem neukradl, společnosti jsem nenadělal žádnou škodu. Jako starosta stále bydlím v paneláku, mám deset let staré auto, na práci pro obvod se nijak neobohacuji. Proto nevidím důvod, proč bych měl na post starosty obvodu rezignovat," zdůraznil Jaroslav Menšík.

„Chápu, že černé stavby mají v Pardubicích tradici, ale proč jste se loni tak usilovně snažil zničit činnost rychlého občerstvení U Ľupťáka," divil se opoziční zastupitel Filip Sedlák.

„Provozovatel tohoto zařízení byl už deset let opakovaně upozorňován na to, že jde o stavbu načerno. Nic s tím ale nedělal," reagovala tajemnice prvního pardubického městského obvodu Gabriela Křížková.

„Zvláštní je i to, že nikoho ze zastupitelů nezajímá, že jde o městský pozemek, který je pronajímán za devět tisíc korun ročně. Osobně mi to přijde jako nehospodárné využití majetku města," sdělila tajemnice pardubické „jedničky".

„Navíc toto zařízení tam podle územního plánu ani být nemůže," doplnila Gabriela Křížková.

Na pondělním mimořádném zastupitelstvu prvního pardubického obvodu se řešila také minulost starosty Jaroslava Menšíka.

„TVRZENÍ O LIDOVÝCH MILICÍCH JE NESMYSL"

„Tvrzení o mém údajném členství v Lidových milicích je naprostý nesmysl. Vůbec nevím, kde vznikl. Údajně mě někdo viděl připraveného k zákroku na pražské Národní třídě. To popírám a považuji to za největší uráž-ku, kterou jsem slyšel během mé senátní kampaně," odmítl Jaroslav Menšík rezolutně spekulace, které se v poslední době vyrojily.

Zastupitelům vysvětloval i své údajné kontakty se Státní bezpečností.

„V roce 1986 jsem jel s architekty na studijní pobyt do Španělska. V Madridu jsem se seznámil s člověkem, který uměl dobře česky. Stali se z nás kamarádi. Šlo o diplomata, který různě cestoval po světě. Jednou měl dorazit i do Pardubic na ples. Jenže měl autonehodu. Zavolal jsem na policii, abych věděl, co s ním je," vysvětloval Jaroslav Menšík.

„Asi čtrnácti dní po této události jsem byl pozván na hospodářskou kriminálku, kde se mě ptali, odkud toho člověka znám. Vylíčil jsem jim, že je to kamarád a to bylo všechno. Nikomu jsem nikdy nic nepodepsal a 
k žádné spolupráci jsem se nezavazoval," shrnul starosta pardubické „jedničky".

„V nějakých spisech to zůstalo. Tehdy si do nich pracovníci StB mohli napsat, co chtěli," líčil šéf prvního městského obvodu.

Zastupitelka za TOP09 Ludmila Ministrová si Menšíkův výpis z archivu bezpečnostních složek vzala 
s sebou na jednání a zeptala se, jestli Jaroslav Menšík po svém spisu pátral, když byl 16. února roku 1998 zrušen.

„Po Sametové revoluci jsem po něm vůbec nepátral, protože jsem o něm nevěděl. Do senátní kampaně mě na to ani nikdo neupozornil. Nemám co skrývat. Mám několik lidí, kteří mi toto mé tvrzení mohou dosvědčit. Mé svědomí je čisté," obhajoval se starosta.

SVÉ KOLEGY ZŘEJMĚ MENŠÍK NEPŘESVĚDČIL

Své kolegy zastupitele však zřejmě zcela nepřesvědčil 
o tom, že by měl dál vést první pardubický obvod.
A to i navzdory tomu, že ho nakonec v pondělí z pos-tu starosty neodvolali. Už to, že šest z čtrnácti přítomných zastupitelů hlasovalo
o tom, že jeho vysvětlení 
s nepovoleným billboardem pro ně nebylo dostatečné, je pro něj jasnou výstrahou.
Ze sedmi zastupitelů, kteří Jaroslava Menšíka pro tuto chvíli podrželi, je totiž pět z „jeho" hnutí ANO.

„Přijde mi nedospělé, když starosta vrší jedno vysvětlení za druhým o tom, jak to bylo s obřím billboardem. Z mého pohledu je jedno horší než druhé. Navíc, když argumentuje, že údajně šlo o jakýsi happening nebo že ostatní protikandidáti také neměli potřebná povolení. Asi stačilo říct, že se stala chyba a když ji zjistil, tak se ji co nejrychleji snažil odstranit," pravil opoziční zastupitel za ČSSD Libor Malý.

„Od osoby starosty předpokládám určitou úroveň jednání a uvažování. Vadí mi, že když ho někdo napadne, tak udělá totéž," shrnul pondělní „grilování" starosty Libor Malý.

DOJDE K ODVOLÁNÍ 
STAROSTY V LISTOPADU?

O osudu Jaroslava Menšíka bude rozhodovat další mimořádné zastupitelstvo obvodu, které se uskuteční
v pondělí 14. listopadu.

„Je možné, že na něm budu odvolán," připustil současný starosta pardubické „jedničky".