Hyzdí vzhled veřejných prostranství, ohrožují životní prostředí, představují nebezpečí pro hrající si děti a nebo zbytečně zabírají místa na parkovišti. S autovraky bojují městské policie, jednotlivé radnice i další vlastníci komunikací jako je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Jde ovšem o nikdy nekončící práci. Zatímco jedno torzo auta se úřadům podaří po dlouhém procesu odstranit, jinde se mezitím objeví další.

Nejvýraznější je tento problém v Hradci Králové. Před rokem a půl se zde hovořilo o mediálně propíraném případu vraku v zálivu v Okružní ulici. Auto tam nechal stát majitel poté, co ho zde zastavili policisté. Řídil pod vlivem drog. Z auta v dobré kondici se díky vandalům stal za čtyři měsíce nepojízdný vrak a úřady se přely o to, kdo má situaci řešit. Nakonec nechal auto odtáhnout sám majitel. Na úplně stejném místě, v zálivu na Okružní ulici poblíž křižovatky Tesla, stojí autovrak i nyní. Zelený Ford Focus se na místě objevil v polovině května. Po minulé zkušenosti už mají úřady jasno. Vlastníkem zálivu, který je součástí komunikace, je stát v zastoupení ŘSD a o odstranění může rozhodnout pouze krajský úřad na žádost vlastníka. Úřední šiml se tak v tomto případě rozjel naplno. Jenže i tak je to zdlouhavý proces. Nejdříve se musí čekat na to, až automobil začne jevit známky vraku.

Ilustrační foto
Dětské domovy mění v kraji za byty

V Pardubicích je situace o něco lepší. I zde se ale s autovraky potýkají. Nedávno si lidé na sociálních sítích stěžovali na nevhodně odstavený vrak ve směru do Rosic, nyní stojí další auto u Opatovic nad Labem přímo u hlavního tahu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. "Městská policie od začátku roku eviduje 26 oznámení na vrak, z toho sedm jich je nepotvrzených, neboť vozidla nejevila známky vraku. Čtyři oznámení byla na vraky na soukromém pozemku, kdy byl vyrozuměn majitel pozemku," uvedla mluvčí městské policie v Pardubicích Lucie Klementová. Místní statistiky jsou o něco hůř dohledatelné, neboť o odstranění vraků z místních komunikací rozhodují jednotlivé městské obvody. "Pokud objevíme vozidlo, které jeví známky vraku, předáváme ho příslušnému úřadu městského obvodu. Stejnou možnost učinit oznámení má i občan," upozornila Klementová. Nejvíce vraků nicméně nahlásí právě strážníci. Hned 12 jich ti pardubičtí objevili v únoru během akce "Vrak".

Nad hořícími Pardubicemi přelétá B-24 Liberator patřící k 55. wingu těžkých bombardérů 15. letecké armády USA. Snímek pořídil člen posádky druhého bombardéru.
Inferno začalo po poledni

Vrakem se rozumí silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla. Dokud se z auta nestane vrak, nemají úřady šanci s ním nic dělat.