Řidičům nejvíce vadí vzdálenost parkoviště od centra města. „I když je parkoviště dost stranou, nápad se mi líbí. Je jasné, že v centru se velké parkoviště udělat nedá,“ řekla řidička, která přijela z Ohrazenic.

Zdroj: DENÍK/Lada Součková

Masarykovy kasárny se přeměnily na parkoviště typu P+R, na němž řidiči své auto na delší dobu nechají a dále ve své cestě pokračují městskou hromadnou dopravou. Za celodenní parkování zaplatí pět korun.

„Nelíbí se mi, že v centru zaparkuji za 80 korun, ale chápu, proč to město dělá, je třeba dopravě ulevit Tady platím symbolickou pětikorunu,“ nechala se slyšet jiná řidička, která do centra pokračovala autobusem.

Celodenní parkovné vyjde na pět korunZdroj: Deník / Lada Součková

Testovací prostředí

Podle náměstka primátora Petra Kvaše je parkoviště v Masarykových kasárnách výborným testovacím prostředím, kde dočasně nevyužitá odstavná plocha byla okamžitě k použití pro parkoviště typu P+R  z jižního směru. „Příprava těchto parkovišť byla bohužel velmi zanedbána. Tato parkoviště nutně potřebují výbornou obslužnost MHD a dopravní napojení,“ uvedl Kvaš.

Do budoucna město uvažuje o vzniku podobných parkovišť na příjezdech do města ze všech světových stran. Ze západu se uvažuje o záchytném parkovišti u letiště. Na východní straně Pardubic vlastní město kasárny Hůrka, které by mohly tomuto účelu také sloužit. „Ze severu je asi situace nejhorší a možné řešení vidíme v navýšení kapacit větších stávajících parkovišť v Polabinách lehkými montovanými konstrukcemi,“ informoval náměstek Kvaš.

Kromě vzniku záchytného parkoviště řidiči v Pardubicích zaznamenali i další změny v parkování – stání v centru se jim nyní prodraží, některá parkoviště byla zpoplatněna, zrušeno bylo parkoviště u lihovaru, změnily se podmínky pro vydávání parkovacích karet. To nejspíš není vše. Vedení města chce také upravit systém parkování při kulturních a společenských akcích v ČSOB Pojišťovna areně. „Je nadále neudržitelné blokovat jízdní pruhy pro parkování zdarma na Hradecké a Sukově třídě. Předpokládám, že do nové hokejové sezony bude vše připraveno,“ avizoval Kvaš.

Ilustrační foto.
Seniory často týrají jejich vlastní děti