Pardubičtí radní chtějí koupit budovy a pozemky na území bývalých Masarykových kasáren na Zborovském náměstí. Sami politici přitom přiznávají, že to pro město není právě výhodný obchod. Pokud ale chtějí celé území sjednotit a použít k bytové výstavbě, nic jiného jim nezbývá.

„Doporučíme zastupitelům, aby schválili odkup budov a pozemků, které dosud nebyly bezplatně převedeny na město," uvedla náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková.

Dražba budov

Ministerstvo obrany považuje Masarykova kasárna dlouhodobě za zbytný majetek. V loňském roce se tedy uskutečnila dražba, ve které cena zbylých budov postupně klesla ze 14,5 milionu na zhruba šest milionů korun.

„Ministerstvo nám nabídlo, abychom využili svého předkupního práva a za vydraženou cenu kasárna koupili. Cenou to pro nás zajímavé není, ale zase je šance sjednotit celé území na Zborovském náměstí. Na tuto lokalitu už na odboru hlavního architekta existuje studie," vysvětlila Helena Dvořáčková s tím, že odkup kasáren podpořily i odborné komise, kterými návrh prošel.

Co by mělo v bývalém vojenském areálu vyrůst? V plánu je kompletní bytová zástavba, vzniknout by měly činžovní a bytové domy, ale i rodinné domky. Součástí bloku by byly také nové komunikace a inženýrské sítě.

Může se zdát zvláštní, že se město snaží získat do vlastnictví další brownfield, když třeba areálu bývalé Tesly či kasáren na Hůrkách se chce naopak zbavit. Podle vedení města je ale problém, že Pardubice už pozemky v Masarykových kasárnách až na drobné výjimky vlastní. Ovšem budovy jsou dosud v majetku ministerstva obrany.

„Pokud by tyto budovy koupil někdo jiný, tak by tato lokalita mohla být zablokovaná na několik let," podotkl primátor Pardubic Martin Charvát. Nový majitel budov by nemohl na městských pozemcích nic dělat bez povolení úřadů, město by zase těžko mohlo bourat či opravovat budovy, které by vlastnil někdo jiný.

Určené k demolici

Také opozice uznává, že jiná cesta než nákup budov se bude hledat těžko.

„Cena je neadekvátní, vždyť tyto budovy jsou určené k demolici. Je to paradox, protože tohle území vždy patřilo městu. Postup radních ale má logiku, bylo by velmi komplikované, kdybychom ty budovy nevlastnili," nechal se slyšet opoziční zastupitel František Brendl (sdružení Pardubáci).

Podle Brendla jsou Masarykova kasárna jednou z největších rozvojových ploch v Pardubicích. „Studie na bytovou zástavbu se mi líbí. Mohlo by vzniknout krásné bydlení ve velmi zajímavé lokalitě," dodal František Brendl.

V minulých měsících se objevil třeba i návrh, že by na území bývalých kasáren mohl vzniknout zbrusu nový nemocniční komplex.