Radnice spoléhá na dotace od státu, které by jí se stamilionovými výdaji pomohly. „Vláda má ambice investovat do sportovních areálů, chceme být připraveni na tyto typy projektů,“ uvedl primátor Martin Charvát (ANO) s tím, že dotace určitě pomohou projektu dukelského sportoviště a multifunkční arény.

Hřebečské kroje z Moravskotřebovska a Lanškrounska (vlevo) a Svitavska (vpravo).
Na Malé Hané jsou lvi. Podle etnografů jako by nebyla

Třetí led podmínkou

Právě přestavba arény a vybudování třetí ledové plochy jsou celkem čerstvými projekty, přestože se o dalším kluzišti na parkovišti arény mluví již mnoho let. Nyní ale myšlenku popohnal nový majitel hokejového Dynama, Petr Dědek, který si ve smlouvě s městem klade podmínku, že Pardubice kluziště postaví do roku 2025 a zmodernizují arénu.

„To, že je hala v takovém stavu, je věcí města, že tam jsou šatny, které nesplňují hygienické podmínky, nebo že mládež nemá zázemí, to není moje věc,“ oznámil Dědek zastupitelům.

V tom samém území navíc město pracuje také na Letním stadionu, jehož rekonstrukce by podle primátora mohla začít ještě letos, soutěž na zhotovitele má být ukončena na podzim.

Celý záměr na přestavbu stadionu za 430 milionů korun budou ale muset posvětit ještě zastupitelé. „Nejsem si jistá, že budeme moci rekonstruovat stadion a navíc stavět třetí ledovou plochu u arény, prostor není tak veliký, aby se nám tam toho tolik vešlo,“ varovala zastupitelka Štěpánka Fraňková.

Největší projektem je Dukla sportovní, která zahrnuje atletickou halu s oválem, multifunkční sportovní halu, gymnastickou tělocvičnu, sály pro úpolové sporty, posilovnu, vnitřní běžecký okruh, zázemí pro venkovní atletické hřiště a halu pro míčové sporty.

Ilustrační fotografie.
V mlýnech se poprvé koná festival Na víno!

Investice za miliardu

Celý areál má vyjít na miliardu korun, město ho ale bude stavě po etapách. V té první se počítá s přestavbou stávající basketbalové haly, vznikne zázemí například pro úpolové sporty a atletický tunel. Hrubý odhad této etapy se pohybuje od 260 do 300 milionů korun.

Město chce mít ale do konce roku dokončenou projektovou dokumentaci všech objektů, aby bylo připraveno právě na možné čerpání dotací. „Doprojektovává se multifunkční a atletická hala, oba projekty jedou paralelně a cena by mohla být kolem 250 milionů korun za každý objekt,“ dodal primátor.