Zatím ovšem není jasno, kde se vlastně bude promítání konat. Tradiční místo v Tyršových sadech už po revitalizaci parku zřejmě nebude připadat v úvahu. V současnosti se zvažují dvě varianty.

„Jednou z možností je, že bude letní kino u skateparku, stejně jako v roce 2012. Druhou, v tuto chvíli méně pravděpodobnou, variantou je plocha u Tyršových sadů, kde dřív stávalo torzo haly ČSTV. Tam ovšem nemáme jistotu, že se tuto plochu do začátku letních prázdnin podaří vyklidit a upravit tak, aby provozu kina vyhovovala," uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

„Obě varianty jsou z našeho pohledu důstojné. Upřednostňovali bychom tu druhou, ale zatím má dvě úskalí. Tím prvním je problém se zavedením elektřiny, tím druhým nedostatek času pro osetí trávy. V tuto chvíli je otázka, zda by se tento prostor podařil včas připravit. Je za pět minut dvanáct," poznamenal jeden z provozovatelů Pardubického letního kina Tomáš Drechsler.

Město navíc plánuje, že by ve spolupráci s pořadateli letního kina uspořádalo i filmový festival, který by byl součástí akce Zrcadlo umění.

„Jednáme s provozovatelem letního kina a zástupci kraje o několikadenním filmovém festivalu na Zámku Pardubice při Zrcadlu umění, které pořádá Kulturní centrum Pardubice. Chceme, aby večerní filmový festival ladil s celodenním programem Zrcadla. Například v den, kdy bude město muzicírovat, by mohl být promítán třeba film Miloše Formana Amadeus, dni patřícímu zpěvu by slušel filmový muzikál a podobně," řekl náměstek pardubického primátora zodpovědný za kulturu Jakub Rychtecký.

Na nádvoří zámku

Festival by podle představ města měl být pětidenní, promítat by se mělo od 15. do 19. června na prvním nádvoří pardubického zámku. „Zrcadlo umění by tak získalo nový rozměr, každý den by korunovalo večerní promítání," dodal Jakub Rychtecký.
O pár dní později by pak mělo začít klasické dvouměsíční promítání letního kina. Letošní ročník by měl být již desátým v pořadí.

Pardubické letní kino začalo promítat v roce 2006 v Tyršových sadech s dotací města 100 tisíc korun. O dva roky později byla dotace zvýšena na 200 tisíc. V roce 2012, kdy se kino stěhovalo kvůli plánované rekonstrukci Tyršových sadů za lihovar ke skateparku, dostal provozovatel dotaci 600 tisíc korun, stejně jako v dalších dvou letech, kdy se kino vrátilo do centrálního parku.

Kino, ve kterém se neplatí ani symbolické vstupné, vzniklo v Pardubicích z potřeby oživit kulturní život ve městě v době prázdnin. Ročně jeho projekce navštíví tisíce diváků a během let se stalo fenoménem, který do města láká diváky ze širokého okolí.