Z výsledků vyplývá, že u menších obvodů byla vyšší účast oprávněných voličů. V nejmenším pardubickém obvodu, který tvoří Hostovice, byla účast dokonce 55,4 procent. Paradoxní je, že právě osmý obvod chtěli pardubičtí zastupitelé zrušit a sloučit s MO Pardubice IV.

„Je pikantní, že právě s připojením osmého obvodu souhlasili zastupitelé napříč politickými stranami. Po referendu se ale obávám, že budeme Hostovice ke čtvrtému obvodu připojovat jen těžko. Skoro určitě by totiž bylo vyhlášeno obranné referendum a v Hostovicích se proti existenci obvodu vyjádřilo jen 9 obyvatel," uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Výsledky referenda v jednotlivých obvodech.

Většina nedorazila

Kromě Hostovic zaznamenaly obvody velkou podporu také mezi voliči MO Pardubice II, IV a VII. Nejvyrovnanější výsledky byly ve třetím městském obvodu, kde se pro zachování vyslovilo 53,2 procent hlasujících.

Otázkou nyní zůstává, jakým způsobem budou zastupitelé výsledky referenda interpretovat. Nejdůležitější je, jak naložit s tím, že 80 procent obyvatel Pardubic k hlasování vůbec nedorazilo. Čí je to úspěch? Zastánci obvodů slaví výsledky jako své vítězství.

„Pouze osm procent pardubických občanů si obvody nepřeje zachovat, ostatní se vyslovili pro zachování městských obvodů, nebo svou neúčastí de facto souhlasí se stávajícím stavem," nabízí možné vysvětlení svítkovský starosta Petr Králíček.

Opačný pohled

Jenže pohled může být také úplně opačný, většina lidí nemusela k hlasování dorazit, protože je obvody nezajímají. „Na zasedáních Zastupitelstva města Pardubic je to tak, že kdo se zdrží hlasování, tak je v podstatě proti. Uvidíme, jak bude výsledky hodnotit pracovní skupina," nechal se slyšet náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber.

Pracovní skupina se poprvé sešla již v pátek, výstup z referenda by měla připravit již na úterní zasedání zastupitelů.

Členy skupiny jsou například tajemník magistrátu Michal Zitko, předseda zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl či poslanec Jiří Skalický. Občanští demokraté už se ale dopředu nechali slyšet, že o žádných interpretacích výsledků nechtějí ani slyšet. Hlasování je podle nich jasné – obyvatelé Pardubic si přejí obvody zachovat.

„Výsledek referenda je zcela jednoznačný. ODS se nebude účastnit žádných případných spekulací ohledně výkladů výsledku referenda," uvedl v prohlášení opoziční ODS Jiří Janků.

Podle náměstka primátorky Františka Brendla ovšem referendum ukázalo, že ani skupina podporovatelů obvodů není příliš velká. Jedná se o necelých devět tisíc lidí, tedy zhruba 12,59 procent všech obyvatel Pardubic.

„Výsledky referenda jsou pro nás doporučující vodítko. Teď je ale čas zasednout k jednacímu stolu," dodal lídr sdružení Pardubáci.

Lovná zvěř

Velké vášně vzbudila také předvolební kampaň.

Zatímco starostové si stěžovali na rozhlasový spot magistrátu, primátorce se nelíbila kampaň vůči její osobě ve zpravodajích některých městských obvodů.

„Když jde člověk do politiky, tak asi musí počítat s tím, že se z něho záhy po zvolení do funkce stane lovná zvěř. Jakoby se člověku najednou úplně změnil morální kredit, každý ho může napadat a obviňovat. Najednou jste někým, kdo parazituje na ostatních," posteskla si primátorka Štěpánka Fraňková, podle které kampaň před referendem spoustu lidí otrávila.