Čelní představitelé Pardubic, Hradce Králové a Chrudimi, kteří jsou členy dozorčí rady Elektrárny Opatovice (EOP), chtějí vyvolat společné jednání s předsedou představenstva společnosti. Nelíbí se jim zdražení ceny tepla, které oznámila společnost, ani to, že se o něm dozvěděli ex post.

Podpoří Hradec

„Dohodli jsme se s hradeckým primátorem Zdeňkem Finkem a chrudimským starostou Petrem Řezníčkem, že iniciujeme schůzku s vedením společnosti. Podpoříme na ní Hradec, kterého se zdražení dotkne nejvíce. V Pardubicích bude stát teplo o 5,5 procenta více než v letošním roce, v Hradci to bude o více než 8 procent," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Zatímco pardubické či chrudimské domácnosti jsou koncovými odběrateli tepla z Opatovic, Hradec Králové teplo distribuuje prostřednictvím městské firmy, která ho dodává zhruba do 24 tisíc královéhradeckých domácností.
Společnost má teplo z Opatovic od nového roku dostávat o osm procent dráž než letos.

Pardubické primátorce vadí i to, že na dozorčí radě nebyli členové dozorčí rady o zvýšení tepla předem dostatečně informováni.
Jinak tomu bylo v loňském roce, kdy zástupci měst při jednáních o zvýšení ceny „uhádali" několik procent a nakonec se s vedením společnosti shodli na 6,9 procenta, které šly zcela na vrub nákupu emisních povolenek.

Důvod zdražení

„Letos je hlavním důvodem zdražení pokračující rekonstrukce primárních horkovodních soustav a investice do staveb, které zajistí dodržení přísnějších ekologických limitů," upřesnila Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.
Teplo z EOP odebírá na 60 tisíc východočeských domácností, jen v Pardubicích je na teplovod napojeno asi 28 tisíc bytů, ale také sociální a zdravotnická zařízení, průmyslové objekty, sportoviště, školy i kulturní zařízení.