Kolem jednoho roku by mělo každé dítě poprvé navštívit zubaře. Pro rodiče je nejjednodušším řešením vzít potomka k jejich vlastnímu stomatologovi. 
I když třeba nové pacienty z důvodu naplněné kapacity nepřijímá, nad rodinným příslušníkem se obyčejně slituje.

„Každý stomatolog může ošetřit i dětského pacienta ve věku do 18 let," uvedla tisková tajemnice České stomatologické komory Zina Sladkovská.

Oficiálně tedy nemá lékař důvod dítě odmítnout, ale existuje skupina stomatologů, kteří se ošetření malých pacientů vyhýbají. Zejména proto, že vyjednávání s dětmi není vždy jednoduché a ošetření se občas neobejde bez pláče a scén.
Co dělat, když „rodinný" lékař potomka odmítne, anebo sami dospělí 
o svého zubaře přijdou?

Mohou se obrátit na svou zdravotní pojišťovnu. „Klientům můžeme poskytnout seznam stomatologů, se kterými máme v dané oblasti smlouvu. Ale zjistit si, zda přijímají nové pacienty, to už musí oni sami," uvedl tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Podle jeho slov lze na Pardubicku stomatologa najít.

Ale jak ukazují zkušenosti pacientů, není to vždy snadné. „Moje dlouholetá lékařka zemřela. Najít nového stomatologa je těžší, než jsem si myslel. Objevil jsem jednoho, který sice při-jímal pacienty, ale byl teprve chvíli po škole," popisuje Pardubák, který svého zubaře stále hledá.

Seznam lékařů, kteří registrují nové pacienty, nabízí na svých internetových stránkách Česká stomatologická komora. Není extra bohatý. Pokud je pacient klientem VZP, má v Pardubicích na výběr z pěti ordinací, kromě jedné všechny přijímají k ošetření i děti. 
K zubaři je možné dojíždět 
i do nedalekého Starého Hradiště.

Podle posledních čísel, která má k dispozici Česká stomatologická komora je 
v Pardubickém kraji na 516 148 obyvatel 295 stomatologů. Se 1750 pacienty na jednoho lékaře je region nad republikových průměrem, vyšší počet pacientů na jednoho zubaře už mají jen ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Nejlépe jsou na tom obyvatelé Prahy, kde na jednoho stomatologa připadá pouze 800 lidí.

Zubařů je leckde málo. Doplácejí na to děti

Počet zubních lékařů stejně jako zájemců o tento obor u nás už několik let roste. Přesto jich v určitých oblastech stále ještě není dostatek. Navíc sehnat dětského zubaře je v některých regionech opravdový oříšek. Dětský zubní lékař není specializovaná profese, jako tomu je třeba u dětských praktiků. „Každý zubní lékař, který odpromuje, může a měl by ošetřovat dětské pacienty. Ten, kdo přijímá dospělé, by neměl odmítat děti," říká prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. S dětskými pacienty je ovšem víc práce a na jejich ošetření je třeba i víc času. Lékaři se často obávají, že na péči za ně budou tratit, takže je raději odmítají přijímat. „Péče o děti je časově náročnější, obsahuje proto i zvýhodněné kódy úhrad pro ty, kteří ji provádějí. Na ošetřování některých problémů u dětí je lépe, když má lékař víc zkušeností a vzdělání, na což komora vydává certifikát, nejde však o žádnou specializaci, jako je to třeba u pediatrů. Každý zubař je povinen ošetřovat dětské pacienty stejně jako dospělé," vysvětluje Chrz.

I zde platí nepsané pravidlo. Tam, kde je přezubařováno, není problém najít zubaře, který bude ošetřovat děti. Tam, kde jich je nedostatek, je samozřejmě problém i s dětskou péčí.

Málo jich máme hlavně v některých příhraničních okresech, které pro mladé lékaře nejsou z nejrůznějších důvodů atraktivní. Jde třeba o Děčínsko a Ústecký kraj obecně, ale paradoxně vůbec nejhorší je situace ve Středočeském kraji.

I tam, kde je zubařů dostatek, jako třeba v Praze, Plzeňském či Jihomoravském kraji, najít dětského může stát někdy trochu času. Při hledání pomůže například webový server www.nechcikazy.cz. „Pokud má někdo problém sehnat pro své dítě zubaře, může se obrátit na pobočku naší pojišťovny a my pomůžeme," říká mluvčí VZP Oldřich Tichý. Jak potvrzuje, zvýhodněná platba pojišťovny na ošetření dítěte kompenzuje náročnější práci.

Podle doporučení stomatologické komory by dítě mělo podstoupit první prohlídku ve dvou letech, přičemž úplně první návštěva je optimální již v roce, aby si malý pacient měl šanci na prostředí ordinace zvyknout.
Na podporu preventivní péče o děti vydává Česká stomatologická komora od roku 2005 Zubní průkaz. Ten se předává společně se Zdravotním a očkovacím průkazem dítěte maminkám ve všech porodnicích.

MLADÝCH BUDE
PŘIBÝVAT

Na jednoho zubaře připadá optimálně 1500 obyvatel, což řada regionů splňuje. Je ale třeba počítat s tím, že tato čísla zahrnují i ty, kteří činnost klasického zubního lékaře vůbec nevykonávají. Někteří totiž dělají třeba jen rovnání zubů, chirurgii či parodontologii.

Kromě nedostatku zubařů v některých oblastech je problém i v jejich věkové struktuře. Nejhůře jsou na tom opět příhraniční regiony, kde je jejich průměrný věk 57 let a značná část je již v důchodovém věku.

Podle analýzy vývoje počtu zubařů, kterou nechala zpracovat stomatologická komora, je počet studentů přijímaných ke studiu oboru zubního lékařství v současné době dostatečný a do pěti let by se měl poměr mezi nově nastupujícími do praxe a těmi, kteří odcházejí do důchodu, vyrovnat.

Větším problémem než počet zubařů zůstává jejich nerovnoměrné rozmístění. Stejně jako praktici a lékárníci i stomatologové často zůstávají v lokalitách, kde vystudovali, a na vzdálený venkov se jim nechce. Zde by tedy mohla svoji roli sehrát jak místní samospráva, například formou zvýhodněných podmínek k provozování ordinace, tak i zdravotní pojišťovny při rozhodování o uzavření smlouvy.