Ojedinělá sbírka obrazů malíře Josefa Lady, která je od konce února k vidění na Pernštýnském náměstí v Domě u Jonáše, má prý zabezpečení proti krádeži či poničení na nejvyšší úrovni. Část děl je navíc pod neprůstřelnými skly.

Jak Policie ČR, tak i městští strážníci bdí nad uměleckými díly v hodnotě stamilionů korun ve dne v noci. „Samozřejmě že o této výstavě víme. Policisté však v tomto případě provádějí spíše standardní výkon služby. Čtyřiadvacet hodin rozhodně tento dům nehlídáme,“ uvedla tisková mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Hlídají i kamery

Není to ale tak docela pravda. Pardubickému deníku se totiž podařilo zjistit, že galerie v Domě u Jonáše je připojena na pult centralizované ochrany. Rovněž kamery, které starobylé náměstí monitorují, jsou více natočeny právě na Dům u Jonáše. V praxi to tedy znamená, že výstava nevyčíslitelné hodnoty je skutečně pod neustálým dohledem. „Ano, objekt je částečně zajištěn technickými prostředky. Rovněž máme, stejně jako městská policie, přístup na kamerový systém,“ připustila policejní mluvčí.

Mimořádná bezpečnostní opatření Deníku potvrdila i mluvčí Východočeské galerie Šárka Zahálková. „Téměř tři sta obrazů ze soukromých i veřejných sbírek z celé republiky je pojištěno na několik desítek milionů korun. Skutečná cena je ovšem nevyčíslitelná. Kdyby čistě hypoteticky šly teď všechny obrazy do aukce, celková cena by jistě dosáhla několika set milionů korun!,“ uvedla Zahálková. Podle ní jsou prostory zabezpečeny na vysoké úrovni. „Uvnitř galerie jsou na každém patře kamery, místnosti jsou zajištěny čidly na pohyb, na zvuk, na kouř i na rozbití oken. Kdybychom taková opatření neměli, těžko by nám někdo takovou sbírku svěřil,“ dodala mluvčí galerie.

Sbírka je však chráněna i proti poškození vlivem tepla či světla. „V maximální míře jsme museli omezit svícení v galerii. Bodová světla nepouštíme vůbec,“ řekla Deníku jedna z žen pracující v galerii.