Podle rozhodnutí vlády byly z očekávaného, zhruba třiceti miliardového balíku čtyři miliardy neplánovaně přesměrovány na výstavbu kabin a šaten pro sportovce. „Ačkoliv je podpora sportu a budování sportovní infrastruktury důležitá, tak v době, kdy řešíme kapacity nemocnic, modernizaci přístrojového vybavení a technologií, návrhu přesměrovat miliardy korun na budování sportovních kabin a šaten nerozumím,“ podivuje se nad vládním návrhem hejtman Martin Netolický.

Vláda se podle hejtmana s kraji o změně alokace peněz z evropských fondů nijak neradila. „Vycházíme z priorit schválených koncem července, a proto jsme společně s kolegy velmi překvapeni postupem vlády, který nebyl s nikým z nás konzultován,“ vysvětluje Netolický.

Podle ministerstva pro místní rozvoj zdravotnictví mezi cílovými oblastmi čerpání evropských peněz zůstává. „React-EU nám pomáhá reagovat na krizi související s pandemií koronaviru, a proto peníze směřují zejména do zdravotnictví a oblastí spojených se zdravím,“ přiblížil náměstek ministryně Zdeněk Semorád.

Hejtman se kvůli možném ohrožení třímiliardové dotace pro krajské nemocnice sešel s ministryní Klárou Dostálovou. „Vláda bez našeho vědomí začala přemýšlet o zcela odlišném rozdělení prostředků s tím, že by místo stoprocentního krytí měla být požadována spoluúčast žadatele přibližně 15 procent, což by mohl být u řady subjektů velký problém,“ upozorňuje Martin Netolický.

Ilustrační foto
Nemocnice přerušila kvůli covidu i onkologické operace

Pardubický kraj zamýšlel využít evropské zdroje právě pro projekty ve zdravotnictví. Nový centrální příjem v Orlickoústecké nemocnici se už staví, stavba nové nemocnice následné péče v Moravské Třebové byla zahájena před měsícem. V případě stavby nového centrálního příjmu v Pardubické nemocnici probíhá výběr dodavatele.

„Na jednání s paní ministryní Dostálovou jsme se domluvili, že budeme prosazovat pro zdravotnictví a integrovaný záchranný systém stoprocentní financování z tohoto programu. Zároveň panuje shoda, že pro zdravotnictví bude vyhlášena jedna společná výzva na stavby i na technologickou část bez jakéhokoliv vnitřního členění, jelikož je důležité, aby se primárně jednalo o projekty, které bude možné dokončit do konce roku 2023,“ uvedl hejtman.

Předpokládá se, že pro zdravotnictví, kde mají být prostředky vyčleněny právě na stavby a přístrojové vybavení, by mělo být k dispozici celkem 15 až 17 miliard, integrovaný záchranný systém může předběžně počítat se šesti miliardami korun. „ Pro nás zůstávají klíčové stále stejné projekty s tím, že důležitým ujištěním je možnost zahrnutí způsobilých výdajů již od února letošního roku, což by se týkalo již probíhající stavby centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici,“ uzavřel Martin Netolický.

Kromě obou zmíněných oblastí (zdravotnictví a IZS), poputují evropské peníze ještě do sociální infrastruktury (domovy pro seniory) a nově do sportu (kabiny a šatny).