Národní hřebčín opět vypíše tendr na obnovu svých chátrajících objektů. Pro státní příspěvkovou organizaci je to třetí pokus, jak vyčerpat evropské dotace až do výše 300 milionů korun. „Čas je do konce příštího roku," sdělil ředitel hřebčína Jiří Jehlička.

Předchozí výběrové řízení hřebčín zrušil, protože manažery stavebních firem, které se o zakázku ucházely, vyšetřuje policie.

„Nyní nám soudní znalec vypracuje posudek, zda se dá zakázka zcela jasně stihnout, a nebo že se naopak stihnout nedá. Na základě toho následně vypíšeme, nejspíše na začátku srpna, výběrové řízení," prohlásil Jiří Jehlička.

Hřebčín už tento týden uveřejnil předběžné oznámení o zakázce, která se týká opravy sedmnácti objektů. Podle Jiřího Jehličky je možné, nikoliv ale jisté, že některé stavby ze zakázky vyjmou, aby se stavební práce daly do povinného termínu stihnout.

V souvislosti s touto zakázkou policie po rozsáhlé razii na konci května obvinila ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie devět lidí, z toho osm z nich skončilo ve vazbě. Po jejich stížnosti je soud z vazby na konci června propustil.

Mezi zadrženými byli například předseda představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska či Simona Voňková, která měla v hřebčíně na starosti evropské dotace.

Podle dostupných informací byli zadrženi také generální ředitel firmy Chládek a Tintěra, která patří do konsorcia Enteria, Petr Pejcha, jeho náměstek Martin Havelka, zástupci společnosti Metrostav nebo obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer.

„Paní Voňková už ve vazbě není, ale je postavena mimo službu," řekl ředitel hřebčína.

Opravy hřebčína měly začít už loni, ale výběrové řízení bylo zrušeno kvůli tomu, že diskriminuje firmy z Evropské unie. První výběrové řízení vyhrál Metrostav spolu se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice. Sdružení obou firem se účastnilo i nového výběrového řízení.

Podle Ondřeje Chládka se jeho firma přihlásí do soutěže znovu. „My jsme strach nikdy neměli, je to jen maňáskové divadlo. Je to dokonce naše mravní povinnost přihlásit se znovu. Teď se v případu nic neděje, policie nekoná. Pan Joska normálně pracuje, funguje," podotkl spolumajitel firmy Chládek a Tintěra.

Soutěžit může každý

Podle ministerstva zemědělství se může přihlásit do soutěže kdokoliv, i firmy, jejichž manažery prověřuje policie.

„Ministerstvu zemědělství není znám legitimní důvod, na základě něhož by mohlo dojít k vyloučení jakéhokoli uchazeče, vyjma nesplnění podmínek zadávacího řízení," uvedla jeho mluvčí Helena Šindlerová.