Holický rodák Miroslav Motyčka byl muž mnoha talentů a zájmů. Zároveň vyhrával pěvecké a cyklistické soutěže. V roce 1949 byl členem národní cyklistické reprezentace pro Závod míru, později sportovním novinářem či sekretářem pardubického fotbalu.
Za své zásluhy o sport a dění ve městě byl držitelem Medaile města Pardubic.

„Náš dědeček byl úžasný člověk, ke každému měl vždy jen milá slova, nikdy nemyslel sám na sebe, ale na druhé nezapomněl nikdy. Strašně moc naší rodině chybí, stejně jako jeho úsměv, pohlazení a vyprávění, které nám dopřával do poslední chvíle. Jsem ráda, že jsme mohli být s ním a jeho lásku mu oplácet. Jeho krásný hlas a zpěv slyším stále a nikdy slyšet nepřestanu. Dědečku, moc ti za všechno děkuji, mám tě moc ráda," vzkázala jeho vnučka Dana.

„Jeho každodenní rituál byl neměnný," vzpomínal na stálého hosta známý pardubický kavárník Milan Bajer.

„Vždycky ráno došel do redakce Pardubického deníku, tam se zeptal, co je nového a pak šel k nám na kávu a koláč a pročetl si noviny," dodal.

Jeho obvyklou kávu a koláč mu Milan Bajer také přinesl jako dar na rozloučenou na poslední cestu. „Na hrníčku byla i koala s australskou vlajkou jako vzpomínka od manželů Paulových z Austrálie, kteří se s ním při návštěvách pravidelně setkávali a on jim vždy pověděl, co se za poslední rok událo zajímavého," připomněl Milan Bajer.

„Vzpomínám na něj rád a vesele, protože to byl veselý pán a člověk s bohatými zkušenostmi – jak novinářskými, tak sportovními. Setkat se s ním bylo jako otevřít si knihu historie, protože on byl jako studna vědomostí, o které, i když se člověk zajímal, tak nevěděl tolik, co on. Byl to vše᠆uměl a rád jsem se s ním setkal. Ať je mu země lehká," přiblížil svého přítele pardubický zpěvák Josef Sochor.