Avšak kuriózní klání o nejkrásnější zahradnický kompost, to pro ni byla jiná výzva. A hlasování čtenářů vloni vyneslo její „voňavý“ poklad mezi nejlepších deset z celé republiky.

Netradiční soutěž pořádá ekologické sdružení Ekodomov. A po loňské úspěšné premiéře právě vyhlásilo druhý ročník klání.

„Klasické soutěže krásy Miss neuznávám. Jsou čistě komerční záležitostí. A kdyby mě do ní i kdykoliv dříve chtěl někdo přihlásit, odmítla bych to. Ale klání o nejkrásnější kompost, to je hlavně legrace, která pomůže dobré věci. Lidé se dozví, že domácí kompostování je z hlediska zpracování biologických odpadů užitečná věc,“ říká finalistka Krausová.

Je jí 52 let a zahrádku u svého domku má jako obrovského koníčka. Jak sama říká, v kompostu se hrabe nesmírně ráda. „Možná právě proto, že jako programátorka si u práce na zahradě nejlépe odpočinu.“ Na svůj kompost je hrdá, letos už ale do soutěže nejde.

Ostatně vloni ji do klání musel přihlásit manžel, Marcel Kraus. „Celý svůj život věnuje dětem, kompostu, zahradě a mně. V pořadí, jak je uvedeno,“ vysvětloval Kraus žertem v přihlášce do soutěže.

Jak manželé podotýkají, nad kompostem nelze ohrnovat nos. „Je svým způsobem architekturou i uměleckou skladbou a má s nimi mnoho společného, jak vyplývá ze samotného názvu,“ dodávají.

Zahrádkáři, kteří se chtějí klání zúčastnit letos, musí zaslat fotografii svého kompostu, jeho výšku, šířku, délku a „jídelníček“, tedy složení. A mohou připojit i historku o zrodu a životě kompostu.

Díky dobrému úmyslu soutěže akci podpořil Královéhradecký kraj.

„Bioodpad tvoří zhruba 40 procent směsného komunálního odpadu. Snažíme se proto lidem tuto problematiku přiblížit nejen vzdělávací formou, ale i zábavnou,“ řekl Václav Kalousek z krajského odboru životního prostředí.

Vítězové Miss kompost 2007 budou vyhodnoceni na srpnové výstavě Země Živitelka v Českých Budějovicích.