Úroda jablek je letos bohatá a moštárny čelí velkému náporu zájemců o zpracování ovoce.
„Nedokážu přesně říci, kolik moštáren v okrese v současné době pracuje, fungovaly i nějaké soukromé. Ale vím, že řada těch zahrádkářských již skončila. Staří členové nám bohužel odchází a mladí nemají o tuto práci zájem. To je případ třeba Přelouče," uvedl předseda územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Pardubice Ivan Sádovský. Většinu moštáren nejen v kraji, ale i v celé republice totiž provozují zahrádkáři.
Odpad poslouží třeba na kompost
Funguje například provozovna v Lázních Bohdanči, kde se moštuje každé pondělí od 13 hodin. „Z jednoho sta kilogramů jablek je asi padesát litrů moštu," přiblížil výtěžnost této metody Ivan Sádovský. Je prý dobré, aby jeden zákazník přivezl minimálně třicet kilogramů ovoce. Moštovat menší množství nemá smysl. Za jeden litr nápoje zákazník zaplatí pět korun.
„U nás ovoce nemyjeme, zákazník by ho měl přivézt již očištěné, rozdrtíme ho a vylisujeme. Odpad si každý musí odnést, ale je dobrý třeba do kompostu, nebo na přikrmení ovcí či jiných domácích zvířat," přiblížil pravidla bohdanečské moštárny Ivan Sádovský. Jablka mohou být se stopkami, jádřinci, ale bez nahnilých míst. Ta musí být minimálně vykrojena. „Pach hniloby mošt zkazí," vysvětlil Ivan Sádovský. Někdo přidává k plodům i špetku bobulí černého beru kvůli pěkné barvě. Moštují se převážně jablka, jen výjimečně hrušky. Ale plody musí být dostatečně šťavnaté a zralé, nikoliv moučné. A i tak je někteří moštaři nevidí rádi. „Dužina hrušek zanáší plachetky lisu a byl jsem jednou dokonce svědkem takového malého výbuchu. Takže já doporučuji spíše ta jablka," dodal Ivan Sádovský.
Někde jenom po telefonátu
Pravidla provozu, poskytovaných služeb a ceny se i v zahrádkářských moštárnách liší. Moštárna ve starých Holicích požaduje pouze tři koruny za litr nápoje. Na lisování je třeba se objednat telefonicky, nejčastěji se provádí v sobotu, případně v neděli.
Lisování ovoce nabízí i v Horních Ředicích, a to ve středu od 12 do 16:30 a v sobotu od 8 do 12 hodin. Při zakázce nad dvě stě kilogramů jablek je možné dohodnout i jinou hodinu a den. Ve Starých Čivicích se lisuje v Domě zahrádkářů každé pondělí od 15 do 18 hodin. Dvě koruny padesát haléřů za kilogram jablek si počítají v Pardubicích v zahrádkové osadě na Dukle, v Máchově ulici. Moštují každé pondělí a úterý od 14 hodin. Kontakty najdete na www.zahradkari.cz.
A co se zásobou moštu? Mošt je možné zamrazit nebo zavařit do sklenic.