Město v soutěži již vybralo i zhotovitele architektonické studie nového muzea, která naznačí, jak by měl objekt vypadat. Radnice plánuje, že budova bude přízemní, první nákresy budou k dispozici v červnu letošního roku.

Peníze na stavbu zatím Holice nemají, předpokládané náklady činí 15 milionů. Pomoci by mohly dotace. Radnice chce využít spolupráci s polským partnerským městem Strzelce Opolskie, které by do nového holického muzea rádo přiváželo své turisty. Takový projekt by mohl získat podporu z Evropské unie.

Peníze na stavbu muzea zatím nejsou, zato exponáty, zejména ty cyklistické, jsou zajištěny. Holický rodák, devětašedesátiletý Zbyněk Šimek nabídl městu jako dar kolem padesáti bicyklů, které vlastnoručně vyrobil jako repliky historických vývojově přelomových strojů. „Má sbírka obsahuje nejstarší dřevěná loukoťová kola, ale i železná kovaná, jež byla v originále dostupná v malém počtu nebo jen jako jeden kus," popsal Zbyněk Šimek, který býval aktivním členem holického cyklistického klubu, trenérem mládeže, spoluzakladatelem klubu historických kol v Holicích a je také několikanásobným mistrem světa v jízdě na nich.

V Holicích býval největší cyklistický klub v republice a město má také dlouhou tradici motokrosových závodů, ty se zde jezdí od 50. let.