„Přestože přetrvává hospodářská krize, tak jsme letos mezi žadatele rozdělili o 1,3 milionu korun více. Je nám jasné, že lidé starající se o cestovní ruch potřebují pomoc. Podpořili jsme  zejména projekty, které mají širší regionální význam,“ vysvětlil strategii krajský radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal.

Na příkladech pak radní uvedl, kdo v grantovém řízení uspěl. „Vojenské muzeum Králíky se podílí na vytvoření uceleného informačního systému na území kraje, proto  obdrží 72 tisíc korun, aby mohli zřídit informační systém pro návštěvníky. Na vybavení odpočívadla pro turisty v areálu Muzea řemesel v Letohradu doporučila rada částku 50 tisíc korun, doplnění infrastruktury významného turistického cíle, kterým je Suchý vrch, podpoříme částkou 150 tisíc korun,“ pravil Miroslav Stejskal.

Parní elektrárna

Dalších 50 tisíc korun pak dostane také Průmyslové muzeum v Mladějově, kde se chystají opravit budovy bývalé parní elektrárny. Pro středověký hrad Svojanov zakoupí město Polička vybavení pro konání kulturních akcí. Hlinsko uspělo s žádostí na podporu expozice masopustních obchůzek a masek na Hlinecku.

Kromě cestovního ruchu dali krajští zastupitelé peníze i na záchranu renesančních maleb a sgrafitové výzdoby tvrze na Orlici. Vzácné malby tu byly objeveny při celkové rekonstrukci tvrze. Jedná se o jedinečná umělecká díla pocházející z období renesance. Výskyt takto cenných kulturních památek je na území Pardubického kraje velmi vzácný. Figurální nástěnné malby se dají srovnávat s malbami v interiéru zámku Pardubice a figurální sgrafita mají obdobu jen na druhém nádvoří zámku v Litomyšli.

Vlastník památky požádal Pardubický kraj o poskytnutí dotace na restaurování umělecké výzdoby, která bude prezentována ve veřejně přístupných prostorách tvrze. Celkové náklady restaurátorských prací přesáhnou šest set třicet tisíc korun.

Lukáš Dubský