Přežít den jako vozíčkář? To může být v Pardubicích slušný adrenalin. Zvláště nyní, když je centrum města rozkopané. Zkusit, jaké to je projet střed krajského města na invalidním vozíčku, může každý zájemce díky „zážitkové" soutěži Pardubického deníku a webového portálu www.zazitkyzpardubic.cz.

Když se zdravý člověk projde historickým centrem města, nepřijde mu na tom nic složitého. Jenže jakmile si sednete na vozíček, začnou být problémem i obyčejné kostky, kterými jsou městská centra často vydlážděna.

„Lidé mají pocit, že jsou města bezbariérová. Ale když pak člověk sedne na vozík, zjistí, že použitelný sjezd z chodníku je třeba jen každých 300 metrů. Proto se člověk na vozíku musí často vracet zpět a hledat cestu," vysvětluje sociální pracovnice obecně prospěšné společnosti Křižovatka handicap centrum Petra Macháčková.

Jet na vozíku je pro zdravého člověka nezvyk, navíc musí mít opravdu sílu v rukách. Několik hodin se pohybovat jen pomocí svých paží je skutečně náročné. „Po těch 210 minutách, které zážitek Pardubice z podhledu trvá, jsou lidé úplně vyřízení," potvrzuje Petra Macháčková.

To, že bude jízda na vozíčku fyzicky náročná, si člověk dokáže spočítat předem. Co ale jistě překvapí, jsou problémy, které handicapovaný člověk zažívá, když se chce při své cestě městem osvěžit. Najít bezbariérovou restauraci může být docela detektivka.

Třeba 30 minut

„Někomu to trvá třeba 30 minut. Schválně lidem neradíme, kde mají bezbariérovou restauraci najít, necháváme je, aby na to přišli sami," podotýká sociální pracovnice.
Když projíždíte Pardubicemi na invalidním vozíku, mohou vás překvapit i reakce okolo jdoucích lidí. Někteří vás budou litovat, jiní třeba raději přejdou na druhou stranu chodníku. „Naštěstí se to lepší. Stejně jako se postupně vylepšuje bezbariérovost Pardubic," dodává Macháčková.

Jakékoliv zlepšení ale rozhodně nepocítíte v těchto dnech, kdy je půlka Pardubic rozkopaná. Pro vozíčkáře to znamená opravdu velký problém. „Po třídě Míru se v současné době nedá jezdit ani na elektrických vozících," tvrdí sociální pracovnice.