Samovyšetřovací test, na jehož vývoji se podílely tři fakulty pardubické univerzity i pardubická nemocnice, by na propukající chorobu mohl poukázat už v jejím začátku. „Chuťové proužky slouží k vyšetření čtyř základních chuťových kvalit – tedy sladké, slané, hořké a kyselé. Na každém proužku, který tvoří buď filtrační papír, nebo folie, je nanesena chuťová látka. Proužek si pacient přiloží na jazyk a musí uvést, jakou chuť cítil,“ vysvětlil princip chuťových testů lékař Jan Vodička.

Dělník zkolaboval na lešení. Šlo o hasičské cvičení.
OBRAZEM: Dělník zkolaboval na lešení. Šlo o hasičské cvičení

Test by v současnosti mohl sloužit jako doplněk k vyšetření u lidí pozitivních na koronavirus, nepůjde ale o náhradu antigenních nebo PCR testů. „Umožnil by vyšetření funkce chuťových buněk nejen u nemocných s koronavirem, ale také u lidí s neurologickými a metabolickými nemocemi,“ dodala mluvčí Univerzity Pardubice Martina Macková.