Brazilský vojenský letoun Embraer KC-390, který je také schopný přepravit například obrněný transportér Pandur, si přijela prohlédnout i ministryně obrany Jana Černochová.

Podle armády se jednalo pouze o ukázku techniky, z které nevyplývají žádné závazky. Přesto se česká armáda netají tím, že chce v budoucnosti modernizovat svou sbírku letadel. Letoun se kromě České republiky představil také v Maďarsku a Portugalsku.

Bývalý Prior v Pardubicích bude po třech letech otevře na podzim
Bývalý Prior se v Pardubicích otevře na podzim. Teď získal staronový vzhled

„Je zřejmé, že ruská invaze na Ukrajinu změnila bezpečnostní prostředí ve světě a zdůraznila nutnost realizovat rozsáhlé modernizační projekty, jejichž cílem bude posílení schopností Armády České republiky. Jedním z takových projektů bude i modernizace letky transportních letounů. Demonstrace letounu Embraer KC-390 je jedním z kroků, jak zjistit, co současný trh v oblasti transportních letounů nabízí," uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Letoun Embraer KC-390

Letoun, na jehož vývoji se podílela i česká společnost Aero Vodochody, byl vyvinut na objednávku brazilské armády pro plnění celé řady úkolů. Přepraví až 26 tun materiálu, 80 cestujících či více než 60 parašutistů. Umožňuje tankování za letu, dokáže monitorovat vzdušný prostor nebo se proměnit v létající nemocnici. Embraer KC-390 létá rychlostí až 850 km/h a na jedno natankování uletí až 4 800 km.