Na první akci, která se v Pardubicích konala v pondělí 20. listopadu ve Východočeském divadle, ale přední dáma východočeského disentu dorazit nemohla. Veřejná bezpečnost ji cestou zatkla.

Raději na výslech

Zadrželi ji i 28. října 1989, o exponovaných datech ji policisté vždy raději vzali na výslech. „Zrovna jsem pracovala v oděvním podniku na pardubické Karlovině, když si pro mě přišli. Čekali tam na mě přede dveřmi. Nevěděli ale, že se odtamtud dalo odejít jinudy. Takže jsem jim utekla,“ popsala Stibicová. Rodičům o tom neřekla, byli domluvení, že pojedou pryč. „Vyjeli jsme z Pardubic a jezdili hroznými oklikami, aby nás nesledovali. Tatínek se divil, co se děje, mamince to došlo rychle. Pak nás najednou ze všech stran obklíčila auta, bylo to jako z filmu,“ popsala.

Nejsme ovce

Ani dnes, ve svých 86 letech, nechybí na demonstracích, kde upozorňuje na současnou politickou situaci. „Myslím, že bychom se všichni měli scházet, dokud nebudou naše požadavky splněny, a dokázat, že nejsme ovce,“ řekla během letošní série demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové.

Pravidelně se účastní také akcí k připomenutí listopadových událostí. „Přeji všem budoucnost bez toho, abychom se museli stydět sami za sebe nebo za ty, které máme kolem sebe. Dobrou mysl, hodně energie a síly. Na shledanou v dobrých časech,“ prohlásila v neděli před Východočeským divadlem.

Tichým průvodem středoškoláci bojovali za svobodu. Mezi prvními.
Tichým průvodem středoškoláci bojovali za svobodu. Mezi prvními