Město brzy začne s opravami parku Na Špici. Podle náměstka primátorky Františka Brendla se lokalita na soutoku Labe a Chrudimky stane jedním z nejatraktivnějších míst pro relaxaci a volnočasové aktivity ve městě.
„Práce by měly být hotové do konce letošního roku," uvedl náměstek Brendl.

„Vítězem soutěže na revitalizaci parku se stala společnost Gardenline. Novou tvář má park dostat do devíti měsíců od podpisu smlouvy," podotkl František Brendl.
Podle něj by měla být smlouva s vítěznou firmou podepsána v polovině března.

Zázemí nejen pro sportovce, ale i děti

Revitalizace počítá s opravou hřiště, výstavbou nového dětského hřiště a také vzdělávacího pavilonu, který bude zároveň sloužit jako zázemí pro sportovce, matky s dětmi i správce. Jsou naplánované rekonstrukce cest a zpevněných ploch, úprava břehů, mola a parkové a sadbové úpravy. Vítězná firma práce provede za necelých 36 milionů korun. Na opravy přispěje Evropská unie.

„Podařilo se nám do projektu zahrnout i výstavbu lávky přes Chrudimku. Nejbližší most je až u Bělobranského náměstí. To je například pro matky s kočárky či starší lidi poměrně daleko. Lávkou fakticky propojíme park Na Špici s Tyršovými sady a zámkem, takže vznikne unikátní vycházková a rekreační zóna," nechal se slyšet František Brendl.

Před zahájením oprav chtělo město vloni do konce října ještě nechat odbahnit jezero Čičák. Nakonec od záměru ustoupilo. Vítězná cena na odbahnění Čičáku byla 4,7 milionu bez DPH. Po odstoupení prvních dvou firem požadoval třetí účastník soutěže 7,2 milionu korun bez DPH, což bylo pro vedení města příliš velké navýšení.

V plánu je i úprava Tyršových sadů

Magistrát má ještě v plánu opravit Tyršovy sady, jenže nemá stále uzavřené výběrové řízení, protože ho zrušil antimonopolní úřad. Práce měly začít v únoru, radnice získala odklad na duben. Pro park má magistrát rezervovanou evropskou dotaci přes sedmdesát šest milionů korun. Radnice má také připravenou revitalizaci parku Vinice za 60 milionů korun, ale není jisté, zda projekt dokončí. Šanci na dotaci má například v případě, že se nepovede upravit Tyršovy sady.  (pav, čtk)