Kdo se doma ve spíži zalekl pochybných, hlavně nekolkovaných lahví, může si vzorky nechat otestovat v Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, v pardubické nemocnici nebo dokonce i na zdejší „chemičárně". V Hradci Králové tuto službu poskytuje Státní zdravotní ústav.

„Zatím jsme žádnou žádost od občanů nezaznamenali, ale nebyl by to problém," řekl děkan Chemicko-technologické fakulty Petr Lošťák.
Bohdanečský institut je jednou z pěti hlavních laboratoří v Česku, kde se metanol zjišťuje. Z několika desítek vzorků, které včera laboratoře po celé zemi zkoumaly, jich polovina skutečně obsahovala nepřípustné množství metanolu. Většina však pocházela ze severní Moravy, kde ho zjišťovala tamní laboratoř ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na východě Čech je zatím klid. „V laboratoři bohdanečského institutu nebyl při rozborech objeven žádný závadný alkohol," uvedla krajská policejní mluvčí Eva Maturová.
Je však pravděpodobné, že  mnozí spotřebitelé opustí levné, nepříliš známé značky tvrdého alkoholu, více na odbyt nyní půjdou známé druhy lihovin.  Propadu zájmu zákazníků se neobávají ani východočeské palírny. Současný skandál by pro ně naopak mohl být dobrou reklamou.

„Dopad to možná bude trochu mít, lidé se mohou začít destilovaného alkoholu bát. Nemuselo by to být ale hrozné, máme totiž hlavně dlouholeté zákazníky, kteří naši kvalitu znají," řekla Lenka Libotovská z Palírny L+L v Malé Ledské u Častolovic na Rychnovsku.
„Myslím, že lidé se aspoň vrátí k osvědčeným značkám, ke kvalitě, jakou dobré palírny nabízejí," přisvědčil šéf palírny v Hrobicích na Pardubicku Tomáš Bouc.