Existuje prý až 95procentní pravděpodobnost, že při stavebních a výkopových pracích, které by měly příští měsíc začít v pardubické rafinerii Paramo, bude nalezena letecká bomba ze druhé světové války. Ty sem  totiž ve velkém zejména v srpnu roku 1944 „sypaly" spojenecké bombardéry.

130 bomb ve městě

Podle odborníků a historiků je prý v zemi na území Pardubic a okolí až 130 leteckých pum. A osmdesát procent z tohoto počtu by mělo ležet právě v areálu podniku Paramo!

„Není vyloučeno, že při těchto pracích může dojít k nálezu nevybuchlé munice, konkrétně leteckých bomb o hmotnosti až 230 kilogramů. Pokud se tak stane, musí být přijata maximální bezpečnostní opatření a není vyloučena ani evakuace obyvatel, pokud se místo jejich bydliště či firmy nachází v zónách možného ohrožení. Podrobnější mapa s přesným vyznačením evakuovaných zón je k mání na internetových stránkách města," uvedla včera primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Bomby, které před 68 lety dopadly do areálu tehdejších Fantových závodů, leží zhruba čtyři až šest metrů pod zemí. Výkopové a sanační práce se budou provádět až do hloubky deseti metrů. Z tohoto důvodu je tedy velice pravděpodobné, že by k nějakému nálezu mohlo dojít.

V tom případě by nastoupila Policie ČR včetně pyrotechniků. „Od konce loňského roku se tím zabýváme. Již jsme vybrali místo, kam by byla bomba převezena k likvidaci," prohlásil šéf krajské policie Radek Malíř.

Odpal? Jako tehdy

Podle našich informací se jedná o stejné místo, kde se likvidovala letecká puma, která byla v Paramu nalezena v roce 1995. Ta byla tehdy odpálena 1. června krátce po čtvrté hodině ráno na poli u Starého Mateřova.

„O případném nálezu budou lidé informováni zejména prostřednictvím sirén a rozhlasu. Z prvotních informací bude rovněž zřejmé, jaké zóny se evakuace týká. Od doby nálezu bude prostor v okruhu 600 a následně až 110 metrů uzavřen a nebude do něj umožněn vstup ani vjezd," podotkla první dáma města.

Podle ní by se doba evakuace pohybovala v řádech hodin. Předpoklad je 8 až 12. V krajním případě by to však mohlo být až čtyřiadvacet…