Od pondělí pořádá dopravní Fakulta Jana Pernera ve spolupráci s Kariérním centrem speciální letní školu zaměřenou na elektrotechniku. Až do pátku budou mít studenti a studentky středních škol možnost vyzkoušet si například výrobu elektronické hrací kostky nebo oživení procesoru.

Následující týden připravila univerzita IT školu pro dívky ze středních škol. „Studentky se budou věnovat například tvorbě statických webových stránek, osvojí si základy grafiky nebo se seznámí s druhy programovacích jazyků,“ řekla hlavní organizátorka speciální letní školy Iva Svobodová.

Pozadu není ani Katedra tělovýchovy a sportu. Ta si v týdnu od 27. do 31. srpna připravila příměstský sportovní tábor, na který je přihlášeno okolo šedesáti dětí. Téma táboru zní „Najdi svoji cestu“. Děti si tak užijí dobrodružství napříč světadíly, při kterém si vyzkouší spoustu sportovních dovedností, aktivit a sportů, jak v tělocvičně, tak i venku.

Ve stejném termínu se uskuteční ještě jeden příměstský tábor „Dětská univerzita“. Již po šesté se 32 dětí ve věku 10 až 16 let nastěhuje do kampusu, aby si vyzkoušely, jaké to je, být studentem na vysoké škole. Děti čeká řada přednášek a praktických ukázek. Vyzkouší si experimenty v laboratořích Fakulty chemicko-technologické a se zástupcem Fakulty restaurování z Litomyšle zjistí, jak se restauruje. A možná některé z dětí nastoupí za několik let na univerzitu naostro. (tča)