„Z uživatelů drog jsou nejčastějšími klienty centra ti, co se svou situací nejsou spokojeni a chtějí s drogami skončit. Osobami blízkými jsou zpravidla rodiče a partneři, kteří nechtějí jen přihlížet, mají zájem pomoct, ale nevědí jak,“ nechala se slyšet Jana Ženíšková, zástupkyně ředitele královéhradeckého občanského sdružení Laxus, jež je pověřená vedením pardubického Ambulantního centra.

Nemusí se vždy jednat o dlouhodobé injekční uživatele. Na Ambulantní centrum se často obracejí rodiče nebo kamarádi mladých lidí, teenagerů, kteří s drogami jen experimentují. „Obracejí se na nás často rodinní příslušníci, co buď mají podezření, nebo už i důkaz, že někdo z jejich blízkých užívá drogy,“ informovala náš Deník Jana Ženíšková. „Blízcí přicházejí často sami, bez toho, kdo drogy bere, většinou s velkými obavami, bojí se o problému s kýmkoliv hovořit, potřebují poradit a pomoct,“ uvedla šéfka pardubického Ambulantního centra.

Zájemci tu mohou získat jednorázovou radu i podrobné informace o problému. „Naše zařízení poskytuje také ambulantní léčbu. Pokud se pro ni klient rozhodne, je zařazen do programu, který obvykle trvá šest měsíců. Pravidelně dochází do ambulance a s terapeutem řeší problémy, které sebou užívání drog přináší,“ sdělila Jana Ženíšková a dodala, že zvláštní skupinu tvoří těhotné ženy a matky s dětmi.