Letní kino se znovu vrací do centra města. Jak to hodnotíte?
Dělá to velkou radost nám i spoustě diváků. Nebudeme sice přímo v Tyršových sadech, ale o pár metrů dál, nicméně místo je to krásné. Navíc je dostatečně velké, je v centru města, dá se tam krásně parkovat. Aparatura bude namířena směrem k Labi, takže ani obyvatelé ulice Na Hrádku a Sukovy třídy se nemusí obávat, že by je tam něco rušilo.

Takže se nebojíte, že se znovu objeví stížnosti na hluk?
Nebojíme. Už dříve, kdy se stížnosti objevovaly, se zjistilo, že rušení nočního klidu nepocházelo z kina, ale od skupinek mladých lidí, kteří se scházeli na schodech a postávali tam dlouho do noci. To ale v roce 2015 ustalo, protože jsme na místě postavili bariéru. Reproduktory jsou směřovány k Labi, takže zvuk z kina by mohl obtěžovat akorát rybáře (smích).

Chystáte kromě změny místa ještě nějaké další novinky?
Změna místa je největší novinkou, ale areál bude komfortnější i co do velikosti a počtu míst. Výrazně jsme inovovali technické vybavení – máme velké promítací plátno a projekční techniku i ozvučení, srovnatelné s multikinem. Budeme mít velké osvětlené pódium, což bude přínosem zejména při návštěvě filmových delegací. Chceme jejich počet navýšit, rozšířit doprovodný program a zkusíme areál otevřít i přes den.

Co konkrétně v areálu zůstane otevřené i přes den?
Otevřeme velký denní bar, protože místem prochází velké množství lidí. Pokud se to setká s kladnou odezvou, rozšíříme doprovodný program. Rádi bychom se spojili například se sportovci – jako dříve v Tyršových sadech, kde probíhaly kurzy s venkovními tréninky. Chystáme speciální workshopy, tvůrčí dílny a výstavy.

Jaká bude koncepce programu?
Jednotlivé dny v týdnu jsou zasvěceny určitým žánrům. Středy patří dětem, pátky se nesou ve znamení současné tuzemské tvorby, soboty jsou ve znamení oscarových snímků a neděle patří celosvětově úspěšným filmovým hitům. Letos dochází k dramaturgické změně a pondělky budou patřit animovaným filmům. Navíc jsme uspořádali rozsáhlou anketu, v níž jsme zjišťovali, zda si diváci přejí zahraniční snímky v původní verzi s titulky nebo dabované. Zvítězil dabing, což je poměrně logické, protože titulky vyžadují mnohem větší soustředění a letní kino je i o setkávání se s přáteli, nejen o zhlédnutí filmu. Takže jsme u většiny filmů s výjimkou muzikálů přešli k dabovaným verzím.

Co byste z červencového programu vypíchl?
Všechno (smích). Program je koncipovaný tak, aby si tam každý našel film, který ho osloví. Osobně mohu doporučit Místo u moře, Kolonii a mnoho dalších.

Provoz letního kina zahájí projekce snímku Anděl Páně 2. Proč jste vybrali právě tento „zimní" film?
Abychom se trochu ochladili (smích). Loni jsme začínali divácky nejúspěšnějším snímkem minulého roku, což byla Lída Baarová. Na tuto tradici jsme navázali. Těšíme se, že režisér Jiří Strach přijede film uvést.

Máte už rozjednané nějaké další filmové delegace?
Už samotné slavnostní zahájení 30. června nám trochu komplikuje fakt, že letos jsme se přesně časově střetli se zahájením karlovarského filmového festivalu, kam jezdí všichni tuzemští filmaři. Mnoho herců a režisérů navíc přes léto natáčí. Ale budeme se snažit, aby přijelo co nejvíc zajímavých hostů.

Připravujete i doprovodný program. O co se bude jednat?
Aby letní kino plnilo i svou edukativní funkci, chtěli bychom v srpnu udělat retrospektivu slavného českého režiséra a poté uvést zapomenuté klenoty české kinematografie. A chystáme spoustu překvapení a soutěží.