Deset nebezpečných stromů se muselo v pardubických Tyršových sadech poroučet k zemi. Do kácení se pustili příslušníci městské policie ze skupiny řešení krizových situací. Na pokácení nemocných stromů město nepotřebovalo povolení.

„Přeloučský úřad nám povolil i pokácení dalších 69 stromů, ovšem proti tomu se ekologičtí aktivisté odvolali,  a tak celou věc posuzuje krajský úřad. Tyto stromy bychom ale stejně mohli kácet až v době vegetačního klidu, tedy někdy od listopadu," vysvětlil Šimon Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Kácení stromů vyšlo město levně

Město vyšlo kácení nebezpečných dřevin relativně levně, protože si nemuselo najímat žádnou externí firmu. O samotné kácení se postarali strážníci, o úklid zase Služby města Pardubic.
„Strážníci byli za tuto příležitost rádi, mohli si vyzkoušet něco nového," podotkl Šimon Hradní.

S odstraňováním nebezpečných stromů se začalo kousek za sochou Rudoarmějce, poté strážníci káceli skupinu stromů u hradeb, kde museli postupovat obzvlášť opatrně. Že poražené stromy skutečně nebyly v nejlepším stavu se ukázalo hned při kácení druhého v pořadí. Příslušník městské policie strom jen lehce nařízl a ten se sám zlomil jako párátko.

To, že se v Tyršových sadech začalo kácet, ovšem neznamená, že by se nějak přiblížila jejich revitalizace. Ta je horkým politickým tématem již několik let. Jednat se o ni bude také na dnešním zasedání pardubických zastupitelů. Vedení města ovšem stále neví, jak celou zakázku posoudí antimonopolní úřad, a tak se připravuje i na možné vypsání nového výběrového řízení.