„Darovat krev znamená dát kousek ze sebe sama. Spojení s Valentýnem a svátkem zamilovaných se přímo nabízí. Jsme rádi, že se z této akce stala tradice a že se každoročně těší zájmu veřejnosti,“ řekl o sedmém ročníku této akce generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Krev v medicíně je zcela nenahraditelná. Proto je důležité mít dostatečně širokou dárcovskou základnu. Valentýnské odběry jsou vítanou příležitostí k jejímu doplnění. Právě nábor nových dárců je hlavním cílem této takce. Přijít může každý zájemce starší 18 let a splňující požadavky na zdravotní stav.

„Jsme pochopitelně rádi, když se někdo rozhodne nejen darovat krev, ale zároveň chce na odběry docházet pravidelně. Z tohoto pohledu je určitě vítána zejména mladá generace, u níž je největší perspektiva do budoucna,“ řekla primářka transfuzního oddělení Helena Geierová. „Samozřejmě chápeme, že v chřipkovém období mohou někomu současné zdravotní obtíže znemožnit návštěvu odběrů. Pokud však ve svém rozhodnutí darovat krev vytrvá, určitě ho rádi uvítáme kdykoliv později,“ dodala.

Na odběrové lůžko při darování krve může ulehnout každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let a potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti a kartičku zdravotní pojišťovny. Všechna potřebná vyšetření budou provedena zdarma bezprostředně před odběrem. Není vhodné 24 hodin před odběrem krve pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. Na druhou stranu se nedoporučuje dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin.

Účastníci Valentýnských odběrů krve si z transfuzního oddělení Pardubické nemocnice odensli především dobrý pocit, že pomohli druhým, ale bylo pro ně přichystáno i něco navíc. Děti ze Základní školy a Praktické školy Svítání již tradičně připravily ručně vyráběné dárky, každý dárce si rovněž odnese poukaz na dvě vstupenky na domácí ligové utkání basketbalistů BK JIP Pardubice. A všichni, kteří v průběhu této dvoudenní akce darují krev poprvé v životě, budou na závěr zařazeni do slosování a jeden z nich se může těšit na romantickou večeři pro dva.

Jsou jich tisíce: Dárci krve Pardubického kraje v číslech  Transfúzní oddělení Pardubické nemocnice má 2805 pravidelných dárců krve, kteří přijdou aspoň dvakrát za rok. Celkem je v evidenci 4000 jmen, chodí ale méně často.
V Chrudimské nemocnice pravidelně daruje krev 1247 mužů a 888 žen. Tři sta osmdesáti čtyřem lidem z tohoto počtu je do třiceti let. 
V Orlickoústecké nemocnici přivítali v loňském roce 248 prvodárců a provedli 8188 odběrů krve a krevní plazmy. Pravidelných dárců mají dva tisíce.
Průměrný věk dárce Litomyšlské nemocnice je 42 let. Celkem evidují 2300 aktivních dárců. Navštěvují je dárci, kterým je čerstvých 18 let, stejně jako již 65letí důchodci. 
Svitavská nemocnice má 1453 pravidelných dárců. Prvodárců přišlo kolem sto padesáti.
Krevní skupina je žádána podle skladby pacientů v nemocnici. Výhodou u dárců Rh negativních je, že jejich krev lze použít i pro Rh negativního i Rh pozitivního příjemce. Univerzálním dárcem je pak nositel krevní skupiny 0 Rh negativní