Nový projekt našeho listu „Vaříme s Deníkem“ již co nevidět začne! Výběrovými kritérii prošlo několik desítek zájemců a zájemkyň. Redakce nakonec vybrala do unikátního projektu pět účastníků, kteří se v následujících čtyřech týdnech zúčastní naší soutěže!

Sami se budou moci aktivně zapojit do přípravy jídel a současně diskutovat s kuchaři z restaurantu Bonté o všem, co je zajímá.
V minulých číslech jsme vám již představili, koho jsme do soutěže Vaříme s Deníkem vybrali. Tito šťastlivci museli do našeho Deníku zaslat odpověd na otázku „Co bylo pro soutěžící nejsilnějším kulinářským zážitkem?“ a přidat navrch ještě jeden svůj oblíbený recept.

Kachní prsa se švestkovým zelím

Dnes přinášíme další recept od našeho soutěžícího, tentokrát od Antonína Voříška. Podle jeho názoru je nejlepším kulinářským zážitkem pravá vesnická zabijačka.

Do redakce nám také zaslal oblíbený rodinný recept – Kachní prsa se švestkovým zelím a bramborovými špalíčky.

Připraví se následovně: kůži na vykostěných prsech nařežeme do tvaru sítě, osolíme, opepříme a mírně okmínujeme (místo těchto přísad můžeme použít grilovací koření). Prsa dáme do trouby péci. Dále dosklovata osmahneme asi 100 gramů cibule, přidáme menší hlavičku nakrájeného červeného zelí a 100 gramů krystalového cukru, který necháme mírně zkaramelizovat. Poté přidáme 50 gramů (je možné i více) nakrájených sušených švestek.

Celou směs podlijeme vodou smíchanou s 50 mililitry octa a necháme na mírném plameni dvacet minut dusit.
Před koncem přidáme 200 gramů nastrouhaných jablek a trochu soli. Dochutíme podle vlastního uvážení cukrem nebo octem.
Jako přílohu podáváme bramborové špalíčky.

Ostrý start projektu bude už v úterý!

Již v úterý 18. ledna se začne pět vybraných čtenářů scházet v restaurantu Bonté, aby ve vyhlášené pardubické restauraci strávili příjemný večer bohatý na kulinářské zážitky.

(pst)