„Zhruba polovinu těchto prostředků tvořily dotace z evropských fondů, které město čerpalo prostřednictvím jednoho ze dvou Integrovaných plánů rozvoje města (IPRM), zpracovaných pro čerpání zdrojů z fondů Evropské unie v plánovacím období 2007 až 2013," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

Splnili veškeré podmínky čerpání

„Splnili jsme veškeré podmínky čerpání, tedy jak počty regenerovaných bytů, tak koeficient úspory a revitalizované veřejné plochy. Podařilo se dodržet i závazný poměr čerpání dotací, kde jsme byli v plnění ukazatelů vázáni tím, co využijí vlastníci domů.
Podle dohody musely soukromé investice tvořit minimálně 40 procent veškerých způsobilých nákladů, na něž byly přiznány dotace," konstatoval náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

„To, že se městu podařilo zkoordinovat investiční projekty soukromé i veřejné, považuji za velký úspěch. I proto, že řada vlastníků bytů je již v důchodovém věku a s přípravou projektů jsme jim museli často pomáhat," dodal náměstek primátora.

Hlavní cíl IPRM Dukla a Višňovka, kterým bylo zlepšení kvality života na sídlištích, se podařilo naplnit.

Dotace pomohly při modernizaci bytových domů a revitalizaci veřejných prostranství. „Od roku 2010 bylo s podporou Evropské unie na Dukle a na Višňovce regenerováno 1422 bytů. Jejich vlastníci využili evropské dotace a vlastní zdroje zejména na rekonstrukce vnějších plášťů budov, výměnu oken a rekonstrukce společných prostor budov. Celkem tak na modernizaci bytových domů vlastníci v IPRM vydali téměř 120 milionů korun, 40 procent nákladů se jim vrátilo v dotacích," řekla Nataša Hradní.

Největší změnou prošel les na Dukle

„Do veřejných prostranství město investovalo více než 160 milionů korun, z toho zhruba 24 milionů korun z vlastních zdrojů. Revitalizací prošla řada vnitrobloků, dětských hřišť a ulic. Nejvýraznější změny se ale dočkal lesík na Dukle, který se nákladem 18 milionů korun změnil v příjemný lesopark. Na tom, jak hojně je lesopark využíván, je vidět, že obyvatelé sídliště takovýto prostor k relaxaci a sportu jen uvítali," podotkl primátor Pardubic Martin Charvát.

Celkem město revitalizovalo více než 135 tisíc metrů čtverečných veřejných ploch.

Pardubice tak bohatě překročily závazné indikátory, podle nichž mělo být zregenerováno 388 bytů a revitalizováno zhruba 93 tisíc metrů ploch. Dohromady do Pardubic „přiteklo" na regeneraci obou sídlišť z evropských fondů téměř 184 milionů korun.

„Vlastníci bytů, bytových domů a město k nim přidali skoro 96 milionů korun z vlastních zdrojů," uzavřela Nataša Hradní.