Akci pořádá Pardubický klub kouzel a magie, ve kterém působí i Vendula Horáková, která se kouzlení věnuje již od dětství. Veřejnost ji zná nejen jako kouzelnici, ale také jako tiskovou mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

Co vás ke kouzlení přivedlo?
Kouzlit jsem začala už v sedmi letech. Po jedné vánoční besídce s kouzelníkem se o to začal zajímat můj taťka. V létě jsme jeli na dovolenou do zahraničí a tam jsme šli rovnou do obchůdku s rekvizitami. Já jsem pak v autobuse prohlásila všem cestujícím, že bude večer kouzelnické představení. Rodiče na mě koukali a říkali, že nic neumím, co to říkám. Několik hodin jsem trénovala a večer jsem skutečně předvedla několik malých triků. Líbilo se mi, že mi obecenstvo tleskalo a od té doby čaruji. Už dlouhých 36 let.

Jakému typu kouzel se osobně věnujete?
Věnuji se moderní magii, oboru všeobecná magie a iluze. U všeobecné magie kouzlím především na hudbu a s většími rekvizitami. Jedná se o objevování a mizení šátků, péřových vějířů i kytic. Iluze je kouzelnický obor známý z televizních pořadů, a především díky iluzionistům jako je například David Copperfield. S manželem předvádíme z tohoto oboru únik z pout a řetězů. To vše můžete například vidět i v muzeu kouzel v Pardubicích, do kterého vás pochopitelně zveme.

Se svým kouzelnickým programem jste vystupovala doma i za hranicemi České republiky. Co považujete za svůj největší kouzelnický úspěch?
Za tu dobu, co se kouzlení věnuji, považuji za největší úspěch to, že jsem na jeviště dostala celou svou rodinu – manžela i obě děti. U jednoho představení v oboru iluze jsme na jevišti celá rodina. Za velký úspěch považuji také to, že dceru čarování opravdu chytlo a sklízí jednu cenu za druhou. Vedle toho s Davidem Kopeckým vedeme již třetím rokem kroužek kouzel a rozhodli jsme se, že uspořádáme soutěž juniorů. Věřím, že se právě v Pardubicích rodí noví kouzelníci. Nejlepšího juniorského kouzelníka pochopitelně uvidí i diváci na Večeru plném kouzel.

Jak zvládáte kouzlení při své náročné profesi a jako matka dvou dětí?
Nepopírám, náročné to opravdu je. Ale musí to jít. Práce mě velice baví a snažím se ji dělat poctivě a na 100 procent, tak jako kouzla.
Nikdy jsem nelitovala, že kouzlím. Je to velice netradiční koníček, ale mnohdy i náročný na trénink. Motivaci mi dávají diváci, kteří představení odmění potleskem. Radost mám i z toho, že teď už kouzlí vlastně celá rodina, takže volný čas trávíme stále spolu. A to je pro mě nejcennější.

Na červnovém vystoupení s vámi bude i vaše dcera Eliška. Jak se stalo, že jste se rozhodly pořádat společná vystoupení?
S dcerou Eliškou vystupuji již několik let, ale je pravda, že to dosud nebylo přímo společně na jevišti. Až v loňském roce jsem si říkala, že vymyslím duo – matka s dcerou. Je to taková hra světýlek a kouzel.

Jak vypadá například kouzlení doma? V jednom rozhovoru jste řekla, že si vaše děti „lehce vykouzlí čokoládu“.
To je pravda. U nás třeba u snídaně mizí malé čokoládičky a zase se objeví. Nakonec je ale děti sní. Takže vlastně nadobro zmizí. Někdy to je u nás doma takové velké jeviště. Obývací pokoj se promění v tréninkovou místnost a všude jsou samé rekvizity.

Na co se diváci mohou těšit, pokud navštíví Večer plný kouzel?
Představí se další řada vynikajících kouzelníků České republiky. Nebude chybět vítěz Mistrovství ČR 2018 v moderní magii Adam Kotinský, představí se prezident Českého magického svazu Jiří Hadaš i skvělý kouzelník Aleš Březina alias Magic Alex. A představíme se i my – členové Pardubického klubu kouzel a magie – tedy moje maličkost s dcerou Eliškou a také mladý kouzelník David Kopecký.

(tča)

Ilustrační foto.
Pardubáci zažijí noc s folkorem. Přijedou soubory z Česka a také jeden finský