Výcvik takzvaného útoku do patra, kde je potřeba natáhnout útočné vedení. Přesně to mají za sebou hasiči v Pardubicích, kde se pustili do nejvyššího obytného domu ve městě takzvaného osmnáctipatráku.

„Tento výcvik je náročný jak na fyzickou přípravu tak na techniku. Celé se to odehrává v dýchací technice, tudíž je omezené dýchání a bere to hodně energie. Proto to cvičíme," vysvětlil velitel čety Pavel Červenka.

Hasiči si ke cvičení vybrali ten nejvyšší dům, který v Pardubicích je. „Na druhou stranu má ale jednoduché schodiště. O co je ten dům vyšší, o to jednodušší to zase máme s cestou. Nemusíme se ničemu vyhýbat, jak to v jiných domech je, že jsou úseky každý zvlášť, jsou tam botníky a další překážky," popsal Pavel Červenka.

Dům má totiž vlastní jednoduché oddělené požární schodiště přístupné z každého patra a mimo společné prostory domu. Na hasiče tak nečeká žádná překážka nebo nebezpečí. Jenže i tak nebylo všechno ideální a kdyby šlo o ostrý zásah, měli by hasiči problém.

Překážka? Auta

"Překážkou je prostor pro ustanovení výškové techniky. Všude tu jsou zaparkovaná auta a v situaci, jaká byla dnes, by to problém byl. V případě ostrého zásahu bychom nepostavili žebřík tak, jak potřebujeme a dosah by byl o dvě nebo tři patra nižší. Z jiné strany se nedostaneme vůbec, tam bychom to museli řešit chodbou nebo schodištěm a poradit si jinak," konstatoval Pavel Červenka.

Parkování na sídlištích obecně představuje pro hasiče problém. V případě takto vysoké budovy ale záleží na každém půlmetru a to byla parkoviště kolem domu ještě prázdná. Bylo dopoledne.

A co vlastně hasiči zkoušeli? Četa se rozdělila na dvě poloviny. Každý hasič musel pěšky vystoupat nahoru do osmnáctého patra dvakrát. Ve výstroji, s dýchací technikou a cestou natahovat hadice.

V případě ostrého zásahu v takové výšce by se hasiči také rozdělili. Jedna skupina by měla na starosti natažení vedení, další pak samotné hašení požáru. Tím by se omezila spotřeba kyslíku pro výstup do schodů. „Do desátého nebo i dvanáctého patra bychom pak byli schopni dostat se s žebříkem a poslat tam skupině plné kyslíkové lahve," vysvětlil postup při zásahu Pavel Červenka.