ŠKOLY, KTERÉ SE ZAPOJILY:
ZŠ a MŠ Velká Jesenice

ZŠ a MŠ T. G. M. Dolní Bousov

VOŠ a SOŠ zdravotnická Hradec Kr.

Gymnázium J. K. Tyla Hradec Kr.

ZŠ Habrmanova Hradec Králové
zdroj: bioskoly.cz

Dvě mouchy jednou ranou by měl zabít nový projekt Bioškoly, který spustila ve čtyřech krajích republiky společnost Country Life.

Ta vyhrála ve výběrovém řízení vypsaném ministerstvem zemědělství. Bude to však mnohem dražší a pro rodiče i ředitele neúnosné, tvrdí odpůrci. S tím však dodavatelé potravin s nálepkou bio a připojené školy úplně nesouhlasí.

„Nelze jednoznačně říct, co je bio, je dražší. Záleží, z jakých kvalitních potravin vaříte. Mnohdy jsou ty dovozové, které se občas v jídelnách vyskytují, dražší, než naše biopotraviny,“ říká výrobce biotěstovin Milan Horský, jenž je jedním z dodavatelů projektu Bioškoly.

Že by se dalo vařit ve školních vývařovnách zdravě, cenově dostupně a z bioproduktů, si troufá tvrdit i Lenka Fofová, která vede jídelnu na hradeckém gymnáziu J. K. Tyla, jež se v Královéhradeckém kraji do projektu zapojilo.

„Je pravdou, že například maso je podstatně dražší. Avšak jsou bezmasé pokrmy, které není problém uvařit za stejné peníze. Touto cestou bychom rádi šli. Polévka by byla připravena případně z biomasa, ale hlavní chod již nikoliv,“ upřesnila.

Naopak ZŠ a MŠ Janské Lázně se nakonec rozhodla do projektu nezapojit, právě z důvodů cen potravin. „Jsme malá škola a bylo by to pro nás i pro rodiče neúnosné,“ vysvětlila ředitelka Naděžda Hladíková. Do budoucna však možnost biostravy nevyloučila.

Pro dodavatele bioproduktů je projekt zajímavá příležitost. „Pro nás to není o odbytu jako takovém, ale spíše o možnosti naučit děti jíst zdravé jídlo a ukázat jim, že biopotraviny nemusejí být vždy jen nepoživatelné,“ poznamenal Milan Horský.

Královéhradecký kraj je jedním ze čtyř regionů, kde by měli školáci začít jíst o něco zdravěji. Vyzkoušet novinku se zatím rozhodlo pět škol.

Na hradeckém gymnáziu J. K. Tyla by se měl jeden kompletní biopokrm objevit jednou za 14 dní od poloviny října. Školáci budou mít stále na výběr z klasického jídla a biojídla.

Podle vedoucí Lenky Fofové však už nyní zhruba třetina studentů volí spíše lehčí stravu. Do budoucna by se biopokrm měl na jídelníčku vyskytovat jednou týdně.

A co vy? Byli byste ochotni zaplatit více za obědy, pokud by školy vařily z biopotravin? Hlasujte v anketě napravo!