Třiaosmdesátiletá Božena Nováková z Chrudimě měla jít na konci října s kyčlí do nemocnice na plánovanou ortopedickou operaci. V tom ale přišla druhá vlna koronavirové epidemie a s ní před měsícem i zrušení všech neakutních zákroků kvůli přípravě kapacit pro covidové pacienty. Teď se jí konečně začíná blýskat, že by operace mohla brzo dopadnout. Nemocnice se totiž pomalu začínají vracet k normálnějšímu režimu.

„Dost to bolí, hýbat se pořádně nemůžu, ale nedalo se nic dělat. Děti mi naštěstí pomáhají s domácími pracemi,“ řekla babička.

Návrat nemocnic v Pardubickém kraji k normální operativě však bude pozvolný. Začne až příští týden, ačkoliv některé nemocnice v jiných, epidemií méně postižených regionech začaly covidová oddělení rušit už před pár dny.

Návštěvy za sklem: za seniory už mohou docházet příbuzní. zdroj: Domov u fontány
Návštěvy za sklem: za seniory už mohou docházet příbuzní

Dobrovolníci stále pomáhají

V Nemocnicích Pardubického kraje i přes stabilizaci epidemiologické a personální situace stále pracuje obrovské množství dobrovolníků. Jsou umístěni především v nezdravotnických úsecích – ve stravování, v úklidu, ve skladech nebo logistice. Vypomáhají i studenti zdravotnických škol.

„Máme stále hospitalizováno téměř 300 pacientů s covidem-19, z nichž 25 vyžaduje intenzivní péči. Redukovat oddělení pro péči o tyto pacienty tak začneme opatrně rušit až příští týden,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný totiž v pondělí jen zrušil vládní nařízení, kterým bylo kvůli epidemii koronaviru nemocnicím zakázáno poskytovat odkladnou péči. To, jak na to nemocnice reagují, už záleží na konkrétní situaci každé z nich. Právě v Pardubickém kraji je zatím covid-pacientů velmi hodně. A vývoj epidemie nyní také není zcela uklidňující.

Návrat nemocnic do běžného režimu bude proto pozvolný a bude se také lišit v každé z nich. Navíc je stále problém chybějící personál.

„K rozvolňování 'covidového režimu' budeme přistupovat postupně s přihlédnutím k epidemiologickým podmínkám v jednotlivých okresech. Návrat k plánované operativě je závislý především na vytížení intenzivní péče a rovněž personálních kapacitách našich nemocnic,“ dodala Semrádová.

Ilustrační foto
Měl by stát otevřít v pondělí obchody a hospody? HLASUJTE!

Denní počty nově zjišťovaných nakažených sice v Pardubickém kraji klesly z říjnových zhruba 600 na současných 350, jenže stejně tak se i méně testuje. Domnělé výrazné zlepšení epidemiologické situace je tak do značné míry jen zdání.

„Na našich odběrových místech pozorujeme od druhého listopadového týdne postupný pokles poptávky po testování. V týdnu od 2. do 8. listopadu jsme provedli 7346 odběrů, v následujícím týdnu 5612 odběrů a v minulém pak jen 4124 odběrů,“ uvedla Karolína Frýdová z tiskového oddělení Nemocnic Pardubického kraje.