Na situaci upozornilo na začátku srpna vedení litomyšlské nemocnice, kde se například endoprotéza odkládá o dva a půl roku a na odstranění kýly si počkáte i osm měsíců. „Krátkodobě to ovlivnila i rekonstrukce svitavské nemocnice. Nyní už si bere akutní případy opět k sobě, a tak nám provedené výkony poklesly. Jenže situaci to neřeší,“ vysvětluje ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil.

Řešení? Prozatím v nedohlednu


Snaha o zlepšení současného stavu dovedla litomyšlskou nemocnici k jednání s pojišťovnami. „Od České národní zdravotní pojišťovny jsme získali příslib, že vypracuje návrh navýšení plateb na výkony u nás v nemocnici,“ komentuje Vylíčil jeden z dílčích úspěchů.

Překročený limit čerpání peněz z pojišťoven však netrápí zdravotníky pouze v Litomyšli. Podobně jsou na tom podle Antonína Housy, primáře oddělení ARO v oblastní nemocnici v Náchodě, i ostatní zdravotnická zařízení na východě Čech.

A východisko je jediné: odložení plánovaných operací. „Akutní případy mají před plánovanými operacemi přednost,“ říká Housa.

Dopisy s omluvou nemocnice a určení jiného data operace ovšem nelibě nesou pacienti. V Náchodě dokonce řešili stížnost adresovanou přímo ministerstvu zdravotnictví.

Za současný stav mohou podle Antonína Housy nízké limity hrazené za zákroky zdravotními pojišťovnami, ale také přibývající akutní operace, vinou kterých pak na naplánované úkony nezbývá v rozpisu čas a musí se přesouvat na jiné termíny.

„Pokud se však dostaneme do obdobných potíží koncem roku, pak nemohu vyloučit nařízení celozávodní dovolené. Pracovat zadarmo či vracet peníze skutečně nemůžeme,“ uzavírá Libor Vylíčil.