Do nemocnic spravovaných Pardubickým krajem půjde přes 200 milionů jako vyrovnávací platby.

„Poté, co radní schválili tyto platby, je situace v krajských nemocnicích pro rok 2012 udržitelná," podotkl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický.

Vyrovnávací platby jsou peníze za plnění závazku veřejné služby. Radní schválili pro jednotlivá zařízení různé částky.

Nejvíc dostane Pardubická krajská nemocnice. Ta by měla obdržet 127 milionů korun, dále radní schválili 49 milionů pro Orlickoústeckou nemocnici, 14 milionů pro Chrudimskou nemocnici, 10 milionů pro Litomyšlskou nemocnici a 9 milionů pro Svitavskou nemocnici.

„Vyrovnávací platby jsou jediný bezpečný prostředek, jak nemocnicím pomoci. Peníze půjdou z přebytku rozpočtů předchozích let," uvedl Martin Netolický.

První krok

Radní společně s pracovní skupinou sledující hospodaření nemocnic prý učinili první krok, definitivní rozhodnutí ale přísluší krajským zastupitelům.

„Chceme vyřešit ty hlavní problémy hlavně v Pardubické krajské nemocnici a Orlickoústecké nemocnici. Ve srovnání s loňským rokem jsme ovšem zaznamenali v hospodaření nemocnic pozitivní trend," sdělil Deníku krajský radní.

Ten je zatím spokojen s tím, jak fungují nově jmenované dozorčí rady.

„Plní moje očekávání, jejich dohled je skutečně odborný, nikoliv politický. Bohužel zdravotnictví je jako Hydra. Já ho ovšem na rozdíl od Hérakla neporazím," dodal Deníku radní Martin Netolický.

Slabá místa

Koordinační a řídící skupina nemocnic Pardubického kraje se ale bude dále snažit zlepšit zdravotní péči pomocí několika projektů. Jedná se třeba o projekt sledování a vyhodnocování spokojenosti pacientů, nebo také projekty vedení zdravotnické dokumentace a vyhodnocování nežádoucích událostí.

„Slibujeme si od toho odhalení slabých míst v nemocnicích a zkvalitnění péče pro pacienty," vysvětlil Martin Netolický.

LUKÁŠ DUBSKÝ