„Na přechodné období může dojít k odložení některých plánovaných operací,“ připouští generální ředitel Tomáš Gottvald.

Důvodem omezení péče, které zřejmě nemine žádnou z pěti krajských nemocnic, je nedostatek lékařů. Odhaduje se, že v Pardubickém kraji jich dlouhodobě schází kolem třiceti procent. Fungování nemocnic se doposud dařilo udržovat jen díky dohodám o pracovní činnosti, které lékařům umožňovaly pracovat přes čas nad rámec zákoníku práce. Vzhledem k tomu, že vedení Nemocnice Pardubického kraje podle odborů nesplnilo sliby o navýšení platových tarifů a mezd, řada lékařů dohody o pracovní činnosti vypověděla. Nemocnicím tak nezbývá než přejít na směnný provoz.

CHYBÍ ASI TŘICET PROCENT LÉKAŘŮ

„Směnný provoz je vzhledem k personální situaci nereálný. Pardubická nemocnice se tedy nyní připravuje na směnný provoz s kapacitami, které má. V reálu to ale pro pacienty bude znamenat, že porodnice bude odkloněná do jiných nemocnic, ze 14 operačních sálů pojedou čtyři, zrušeny budou všechny plánované operace a výkony a nemocnice bude přijímat pouze urgentní stavy,“ nastínil Deníku možný scénář zdroj zevnitř nemocnice, který si přeje zůstat v anonymitě.

Podle všeho čekají pacienty stejná omezení i v ostatních krajských nemocnicích. „Dohody na pohotovostní služby vypovědělo v Orlickoústecké nemocnici pětapadesát lékařů. Vypovídají je i lékaři na ARO, gynekologickém a interním oddělení pardubické nemocnice. A výpovědi začínají podávat i lékaři ve Svitavách,“ upřesnil další zaměstnanec nemocnice. Ani on si však nepřál uvést jméno. Identitu obou zdrojů redakce zná.

„Počet vypovězených dohod každý den narůstá a management svolává mimořádné primářské porady, kde již někteří primáři dostali za úkol rozepsat směnný provoz pro lékaře, aby se pokryla čtyřiadvacetihodinová péče o pacienty,“ uzavírá zaměstnanec nemocnice.

PROBLÉMY NAPŘÍČ CELÝM KRAJEM

Podle zdroje blízkého svitavské nemocnici dojde k největším omezením právě tam. „Asi nejhorší situace nastane ve Svitavách, kde nemají chirurgy a lékaři budou sloužit na směny. Poslední mladý lékař, který nastoupil po škole jako absolvent, odešel z chirurgie v loňském roce. Na oddělení tak už zůstávají pouze lékaři v předdůchodovém a důchodovém věku. Primářka interního oddělení Ivana Kellnerová se vyjádřila, že chce svoji funkci složit. Z psychiatrie ve Svitavské nemocnici taktéž odešli lékaři,“ uvádí zdroj Deníku.

A problémy zřejmě nastanou i v Orlickoústecké nemocnici. „Nový ředitel Tomáš Julínek odebral příplatky lékařům na ARO, které jim předtím v tichosti, když se vzbouřili, že nechtějí sloužit a jsou přepracovaní, dal pan hejtman,“ přibližuje zdroj a dodává: „Nikde samozřejmě nebylo uvedeno, že se lékaře podařilo udržet za tyto peníze, protože by to bylo nefér vůči lékařům z ostatních nemocnic Pardubické kraje.“

Vedení Nemocnice Pardubického kraje se k personální situaci ani přes opakované dotazy nevyjádřilo.