Šéfkuchař Petr Ocknecht z plzeňské restaurace Šach Mat tam vařil hmyzí pokrmy. Nabízel třeba oblíbené cvrčky na másle, sarančata s bulgurem nebo švába na chutney. Exotickou specialitou pak byl veleštír císařský. Ten se ale na rozdíl od hmyzu finančně příliš nevyplatí. „Do konzumovatelné velikosti roste štír zhruba rok a půl. Navíc je náročný na chov, musí mít neustále v teráriu kolem 35 stupňů. Jeden štír tak vyjde asi na 200 korun," sdělil Deníku Petr Ocknecht. Ten je velkým propagátorem hmyzích pokrmů. Česká legislativa však zatím neumožňuje podávat hmyz v běžné restauraci, a tak Petr Ocknecht objíždí různé gastronomické festivaly. V Pardubicích budou jeho speciality k ochutnání 21. a 22. června, kdy se na Dostihovém závodišti Pardubice koná druhý ročník Apetit festivalu. „Celý svět kromě Evropy jí hmyz. V Africe je to z nutnosti, ale třeba v Japonsku je to delikatesa," láká na smažené cvrčky a sarančata Petr Ocknecht.