Šlo o výjimečný večer, a to z mnoha důvodů.

Čtvrteční Noc grácií ve Východočeském divadle byla především oslavou pardubické školy Svítání, která pomáhá lidem s mentálním a kombinovaným postižením.
Ale také těch, co ji pravidelně pomáhají a podporují.

Ti nejvěrnější v uplynulém roce pak za svou záslužnou činnost získali symbolické poděkování – sošku grácií.

Mimořádný host

„Grácie jsou charitky, půvabné, líbezné, milé a všeobecně laskavé bytosti a také ochránkyně slavností," konstatoval moderátor galavečera Jakub Železný, který tuto akci uváděl společně s hercem Východočeského divadla v Pardubicích Josefem Pejchalem.

„Grácie letos získali jak zástupci z komerční a neziskové sféry, tak rovněž jednotlivci z řad přátel a zaměstnanců školy," podotkl Josef Pejchal.

Mimořádná byla letošní Noc Grácií i kvůli volbě hlavního hosta programu.

Tím totiž byla zřejmě nejextravagantnější česká zpěvačka současnosti Jana „Uriel" Kratochvílová, jež v pardubickém divadle vystoupila se skupinou Illuminatica.

Neřízená střela

Pozvat si na tuto akci neřízenou střelu, u které nikdo dopředu neví, co udělá, vyžadovalo velkou dramaturgickou odvahu. Jenže škola Svítání věděla moc dobře, co činí. Občas totiž také jde proti proudu a rozhodne se pro něco, co se naprosto vymyká běžnému chápání. Třeba, že naučí děti na vozíčku skvěle tančit nebo klienty s Downovým syndromem úžasně muzicírovat!

A čtvrteční večer ve Východočeském divadle byl jasným důkazem, že tato odvaha jít jinými než vyšlapanými cestičkami se může vyplatit.
Třeba i za cenu toho, že všichni nebudou sdílet stejné nadšení jako ti báječní ne᠆únavní „blázni" ze Svítání.

Podobné pocity mohli mít diváci při vystoupení Jany „Uriel" Kratochvílové, jež na jeviště přišla s vikingskou maskou zakrývající celý její obličej a andělskými křídly. Poté chvíli před předáváním grácií sbalila moderátorům večera podklady se jmény oceněných a bavila se tím, jak z této šlamastyky vybruslí.

Nakonec se jim to podařilo, a tak Jana Kratochvílová mohla začít svou show, která pro některé návštěvníky byla velkým překvapením.

Od dob, kdy poprvé zazpívala svůj velký hit V stínu kapradiny, už uplynulo hodně vody a Jana Kratochvílová prošla za tu dobu zásadní proměnou. Dala se na alternativní dráhu a její originální kostýmy, doplňky i projev určitě nejsou přijatelné pro všechny.
Proto také její show ve Východočeském divadle nerozdýchali úplně všichni diváci a někteří dokonce předčasně opouštěli hlediště.

Ale Jana „Uriel" Kratochvílová i děti ze Svítání si zřejmě nejdivočejší večírek v dějinách této akce společně užili. A o to šlo především.

V stínu kapradiny

Asi nejsilnějším momentem letošního ročníku však byl přece jen návrat k jejímu největšímu šlágru, který na svých koncertech nezpívá zrovna ráda a často. Ale pro školu Svítání udělala výjimku.

„Píseň V stínu kapradiny se pokouším na koncertech nezpívat, ale děti ze Svítání si ji vybraly. A byl to hlavně jejich večer. Byly úžasné! Tyhle bytosti jsou pravé grácie! Přináší nám svobodu, radost a harmonii," vysvětlovala Jana Kratochvílová, když se ve finále spojila s Illuminaticou, muzikoterapeutickým sborem Svítání a dalšími účinkujícími v jedno velké umělecké těleso. „Největší radost je ne konzumovat, ale tvořit a já ráda tvořím něco nového," podotkla osobitá zpěvačka.

Leona Šenková

Druhým hostem Noci grácií byla přeloučská zpěvačka Leo᠆na Šenková. Milovnice punkové a metalové hudby však pro tuto slavnostní příležitost zvolila konzervativnější repertoár než její kolegyně Jana „Uriel" Kratochvílová.
Asi nejpůsobivější byl v podání Leony hit Lásko, voníš deštěm, který původně nazpívala Marie Rottrová.