Kdo přemýšlí o tom, kam si zajít na něco dobrého, nemá to v Pardubicích zrovna jednoduché. Skvělých podniků je ve městě spousta. Pardubičtí provozovatelé lákají zákazníky na kávu, zmrzlinu, snídaně i oblíbenou klasiku v podobě burgerů.

Centrum města nabízí jednu letní zahrádku vedle druhé. Nacházejí se zde kavárny, restaurace i fastfoody, na popularitě nabírají také kvalitní zmrzliny všech druhů.

Příjemný interiér a milá obsluha ale lidem, kteří vyhledávají oblíbené podniky v centru Pardubic, nestačí. Restauratéři proto neustále vymýšlejí, co dalšího lidem nabídnout.

Archie's Grill&Bar, který se nachází v samotném centru města, velmi dobře znají milovníci steaků. Nyní podnik přišel s nápadem podávat snídaně. Pardubáci se mohou těšit na vejce Benedikt, kváskový chléb s guacamole, lívance nebo tradiční anglickou snídani. Snídaňové menu si zákazníci mohou vychutnat každý všední den dopoledne od půl osmé do deseti hodin.

POŘÁDNÝ STEAK

Podnik ale sází i na prověřenou klasiku. „Jsme rádi, že si k nám lidé z Pardubic, přilehlého okolí i ze vzdálených končin České republiky zvykli chodit na pořádný steak,“ řekla Tereza Pekařová z podniku Archie's.

Ti, kteří milují maso, si tam určitě vyberou, restaurace vedle steaků nabízí i burgery nebo tapas. Přestože podnik chystá novinky, současná situace pro ně není jednoduchá. „Doba nám bohužel moc nepřeje, inflace nám dává zabrat úplně stejně jako všem ostatním. Uvidíme, kam až se vyšplhají ceny surovin a energii,“ popsala Pekařová a dodala, že jejich podnik má pořád mnoho elánu a těší se na stálé, ale i nové zákazníky.

V létě frčí hlavně zmrzlina. Největší zájem je však podle majitelů cukráren a stánků s ledovou pochoutkou už na jaře, kdy se zvedají teploty a zákazníci jsou natěšení po zimě. Klasická zmrzlina ale v silné konkurenci neobstojí. Nová doba si žádá nové nápady. A lidé podle provozovatelů rádi zkouší neobvyklé příchutě.

„Novinek máme jako každý rok několik, například citronovou zmrzlinu s šeříkem nebo kunětické višně v rumu,“ uvedl Zdeněk Pavlis, který provozuje Zmrzlinu z Kunětic.

Své zákazníky kunětická zmrzlina okouzlila už před šestnácti lety, kromě točené zmrzliny nabízejí ručně vyráběné nanuky, zmrzlinová lízátka nebo mražené zmrzlinové dorty.

Letos se navíc pyšní cenou Regionální potravina Pardubického kraje 2022 za své kunětické višně v rumu. Lidé si podle Pavlise oblíbili i ochucené jogurtové zmrzliny ovocem. „Zákazníci si asi nejvíce žádají zmrzlinu mango, slaný karamel a pistáciovou z pistácií,“ upřesnil Pavlis. Milovníci zmrzlin v jejich nabídce najdou i smrkovou z mladého jehličí, kokosový sorbet, lékořici nebo pekanový ořech.