Všem těmto složkám totiž stále není po chuti nový služební zákon, který vešel v platnost začátkem letošního roku.

Podle řadových záchranářů či „bachařů“ se jedná o jeden velký podvod, který většinu z nich připravil o peníze. Na pražskou manifestaci se dnes chystají také policisté i hasiči z Pardubic.

„Určitě se v pondělí do Prahy chystám. Nemůžeme si to nechat líbit. Nejvíc jsme totiž biti my, řadoví záchranáři,“ řekl našemu Deníku pardubický hasič, který nechtěl být jmenován. Prý po nich kvůli tomu jejich nadřízení jdou.

„Už když jsme tam byli posledně, tak byly nějaké problémy. Dokonce se na poslední chvíli měnilo datum demonstrace. Když se totiž přesný termín prosáknul, začali naši šéfové najednou na tu dobu plánovat různé nesmyslné bezpečnostní akce, jen abychom tam nemohli jet a aby tam bylo ce nejmíň lidí,“ potvrdil jeden z policistů.

„Nám je taky jasné, že budeme monitorováni. Naše velení z toho nijak nadšené není. A my víme proč. Hasičům či policistům v kancelářích rapidně stouply platy. Ti jsou spokojení, ale co my? My jsme naopak přišli o veškeré výhody. Největší problém je v tom, že novelizace nevyhovuje všem. To nás poměrně dost rozdělilo a vytvořilo jakousi nevraživost mezi kolegy,“ upřesnil nám pardubický hasič. Podle něj se však vztahy vyostřují také u policistů.

„Mimo jiných nesmyslů nám nyní nový zákon ukládá odpracovat sto padesát hodin přesčasů ročně zcela zadarmo! Teprve potom nám začne velení přesčasy proplácet. Vždyť je to výsměch. To znamená dělat jeden měsíc zadarmo! Kdo to kdy viděl?,“ zlobí se záchranář z Pardubic. V minulých letech prý hasiči chodili dobrovolně do služeb a vypomáhali, když bylo potřeba. Teď to ale už nehrozí. „Na přesčasy teď už nikdo nechodí. Již teď je výjezdových hasičů minimum, hlavně, že spousta ostatních sedí v kanceláři. Tam těch životů zachrání…,“ rozčiluje se hasič.

Motivaci tak ztrácí nejen hasiči, ale také policisté. I oni jsou „oškubáni“ o veškeré příplatky za služby, svátky či noční. Všichni společně věří, že hromadná setkání, jako například to dnešní v Praze, pomohou problémy vyřešit.

Přesto optimismem nehýří. „Je také možné, že se to obrátí proti nám. Počítáme s tím, že v Praze budou i lidé z Pardubic, kteří budou zjišťovat, kdo z nás tam je,“ říká nejmenovaný policista.

Je možné, že se demonstrace zúčastní i pracovníci pardubické věznice. To nám však její mluvčí nepotvrdil. „V tuto chvíli nemám žádné signály, že by se někdo do Prahy chystal. Pokud by to tak ale bylo, naši zaměstnanci nemají povinnost nám to hlásit,“ řekl včera mluvčí pardubické věznice Martin Kocanda.