Dnes si můžete přečíst rozhovor s náměstkyní primátora HELENOU DVOŘÁČKOVOU, která bude zodpovědná za investiční výstavbu, správu majetku města, územní plánování, urbanismus a architekturu.

Co vás vedlo k tomu, že jste se zapojila do politiky?

Chtěla jsem peticemi řešit problémy v ulici, kde jsem bydlela. Zjistila jsem, že vyřešit něco touto cestou je velmi obtížné. To byl první impulz. V roce 2011 jsem se přidala k občanskému hnutí Andreje Babiše, které se později změnilo v politickou stranu.

Co jste dělala před vstupem do politiky? Myslíte, že své poznatky z předchozí práce uplatníte i na radnici?

Jsem projektantka a znám problematiku přípravy projektů od územního rozhodnutí po realizaci. V posledních 15 letech jsem pracovala jako hlavní inženýrka projektů, takže jsem měla pod sebou všechny profese. Je to průprava, kterou v nové funkci určitě využiji.

Měla jste už čas se na radnici zabydlet? Překvapilo vás něco na fungování magistrátu?

Zatím mě překvapilo to, že jsem v kanceláři delší čas než v soukromé firmě v době, kdy tam bylo nejvíc práce. Musíme se rychle seznámit se třetími změnami rozpočtu, což je časově velmi náročné.

Jaké jsou vaše první úkoly v nové funkci?

Nejbližším úkolem je park Na Špici, který by se měl kolaudovat a město by ho mělo převzít jako hotový projekt. Pak mám také za sebou první kontrolu opravy třídy Míru.

Jaké očekáváte vztahy s bývalým vedením města? Na ustavujícím zasedání zastupitelstva jste se dostali „pod palbu" nepříjemných otázek…

Pevně doufám, že budeme spolupracovat. Už jsem od bývalého náměstka Františka Brendla dostala nabídku, že se mnou projde zásobník projektů a představí mi projekty Vojenské plovárny či Náhrdelník Chrudimky.

Překvapil vás útočný tón bývalého vedení?

Nečekala jsem, že bývalá primátorka na nás bude tolik útočit. Pan Brendl byl korektní, jeho útoky byly věcné.

Jak je to vlastně s gescemi jednotlivých náměstků?

Je to udělané tak, aby vedoucí každého odboru jednal vždy jen s jedním náměstkem. Chtěli jsme zamezit tomu, aby musel obcházet několik náměstků, jako tomu bylo dosud.